Nyårsfirande

Har i dagarna två tillsammans med J förberett ett nyårsfirande hemma hos mig tillsammans JK, MM och AV.
Dukning
En trerätters meny är förberedd:

Välkomstdrink när gästerna anländer.

Förrätt
Gravad laxtoast med pepparrot respektive tapas skaldjurstoast
Dryck Snaps

Varmrätt
Oxfilé med getost, egen rödvinsås och klyftpotatis samt grönsallad med fetaost och oliver
Dryck Rödvin

Efterrätt
Portionsrätter med glace au four 
Kaffe med likör

Champagne till tolvsnåret!!
Snacks 

Dukningen är klar och den stora maschallen tänd. Nu fattas bara gästerna.

LjusNyårsboll

Katalogisering

Cd-box
Jag gillar ordning och reda. Tillämpar det allt som oftast (mellan varven i alla fall). =)
Vissa perioder blir jag ännu lite extra energisk och passar på att se över arkiv och förråd.

Under dessa ledigdagar passar jag bl a på att
se över mina cd-skivor. Istället för att ta en massa plats i utrymmeskrävande cd-fodral plockar jag in skivor och tillhörande häften
i en box med hängfickor jag kommit över.
Ca 200 skivor i ett utrymme om 25 x 50 x 20cm (d x b x h). Bara ett fodral tar ju annars 1 cm i utrymme. Tack JK för tipset!


Under mellandagarna har jag dock träffat min överman. Var in i en klädbutik på en mindre ort längs norrbottens kusten. En butik som verkligen skulle behöva flera slängar av min sorterings iver. Ägarna har definitivt behållt varenda plagg i varenda storlek som de inte lyckats sälja under åtminstone de sista 25 åren!!
Mer än överfulla klädsnurror och ouppackade kartonger längs golven. Längst in i butiken kommer man inte ens emellan dessa klädsnurror/hängare. Inte ett plagg intill ett annat likadant plagg. Ingen plaggsortering med olika storlekar där inte. Jag blev alldeles matt av synen. Ångrar att jag inte hade kameran med mig.
Å andra sidan är jag lite osäker på om jag vågat fota med blixt så ägarna förstått jag jag pysslade med.

"Tomten"

                                                   Midvinternattens köld är hård 
Ulltomte(-15 grader på juldagskvällen)
stjärnorna gnistra och glimma 
(stundtals lite mulet under julhelgen)
Alla sova i enslig gård 
(ja åtminstone i egna stugor)
djupt under midnattstimma 
(jag slog sömnrekord med 14 timmar!)
Månen vandrar sin tysta ban 
(underbar fullmåne)
snön lyser vit på fur och gran 
(30 cm i skogen enligt skidrande pappa)
snön lyser vit på taken 
(förutom det som rasade av förståss)
Endast tomten är vaken
(honom och hans fru fick vi allt träffa)

(Utdrag ur "Tomten" med V Rydberg med mina upplevelser inom parentes.)

Slog sömnrekord natten till julaftonen och kände mig änligen riktigt utvilad.
Skönt som tusan! Sen gällde det att ta vara på de ljusa timmarna mitt på dagen. På julaftonen åkte jag och syskonbarnen lite skridskor på sjön. Börjar bli lite av en julaftons tradition.

VintervattenDärefter väntade den vedeldade utebastun. Med den värsta hettan jag någonsin upplevt! 
Sablars vad det sved i skinnet efter bara en skopa. Fick t o m kapitulera efter bara ett par minuter. Å ändå är jag inte den som inte tål hård värme.
Får skylla på att det inte fanns något vatten att svalka sig i.
Då vi inte tagit upp någon isvak
i år heller.

Julbastu
Fick verkligen den lugn och ro jag längtat så efter. Massor av god mat och alldeles för mycket godsaker. Ska bli skönt att åter få börja känna lite hunger. :S
Fick även tillfälle att umgås med de nära och kära samt spela flera olika 
sällskapsspel. Det hör liksom till.
Även tomtefar och tomtemor hittade till våra stugor och bidrog med diverse historier och skrattsalvor. 

Får nog instämma med en del andra i byn. Detta var den bästa jul jag upplevt. 

God Jul

God JulJulhälsning

Nej inte blev det någon tidigarelagt uppfärd. Har i stället njutit av lördagen tillsammans med J.
Nu återstår det bara att packa bilen och bege sig iväg upp till stugan. 
Önskar er alla en riktigt god jul! Så hörs vi igen någongång under mellandagarna. Kramar...

4:e advent

Väntan är över. Den fjärde advent är här. Dan före dopparedan.
Julen är ankommen. Denna dag, dagen innan, är bara så mysig.
Allt är klart. Lugnet breder ut sig över en. Tänder ljus och njuuuter.
Ahhh....

4:e adventKändishockey

I morgon lördag spelar "Mackan" kändishockey i ishallen i min barndomsby.
Detta gör han tillsammans med värvningar från orten som numera spelar i stans hockeylag och nyligen hemkomna från landslagsspel.

Men dessförinnan ska han framföra nationalsången. Antagligen den bästa någonsin. ;)


Man skulle kanske tidigarelägga hemfärden en dag... =)

Nedräkning pågår...

Dels är det idag dan före dan före dan före dopparedan.

Vit amaryllisI morgon är det vintersolståndet, årets mörkaste dag. Sedan vänder det och så småningom blir det ljusare igen.

Om bara ett par timmar får jag släcka ned och låsa omkring mig och bege mig hem för en skön ledighet om 11 dagar. Lovely!
God Jul kramar har redan börjat delas ut här på jobbet.

Tyvärr har även mina snittblommor nedräkning. Än står dock den fina vita amaryllisen jag fick till 1:a advent (nedräkning till jul).


Slutligen återstår det inte många dagar av detta år 2007.


Landningen

Jag har landat. Puh! Så skönt.

Denna vecka har gått ut på att överleva och att ro hem alla deadlines. Och tänk att det lyckades (!) trots att jag gått i en dimma av trötthet, yrsel och huvudvärk. Inte undra på att det till slut bara blev för mycket. Och det brast inför
bl a min chef. Inte var dag jag fäller tårar. Och definitivt inte på jobbet. Men det var många som i o f sig fick sig en och annan tankeställare.

Det är mycket tack vare kollegorna som jag fått i mig lunch var dag. Efter varje arbetsdag har middagen känts som en kamp innan jag bara prioriterat ren vila. Har J att tacka för massor!

Efter varje avklarad deadline slappnade jag av allt mer. När jag slutligen insåg att jag hade kontroll på läget var det bara sååå skönt när jag en kväll somnade kl 20 och sov i tio härliga timmar tills att väckarklockan satte igång.  

Har även en mycket förstående chef och som verkligen lyssnar på mig när jag väl behagar att öppna munnen. Har nu förhandlat fram både "plåster på såren" och en tillfälligt utökad tjänst åt min kollega för att avlasta mig än mer. Känns mycket bra.

Har även bestämt mig för att verkligen vara ledig mellandagarna mellan jul och nyår. Nu återstår bara en arbetsdag innan en härlig julledighet kan ta sin början.

Tack för att ni tog er tid!

Trots att jag avböjt presenter till helgens fikabjudningar smög sig en och annan in med ett paket i hand. Ska det vara så svårt? Det mest överraskande och långväga letade sig hela 16 mil enkelväg! Helt otroligt!!

Fick dock passande nog ett yoga-kitt bestående av en cd med en timmes lugnande musik, ljus samt avslappnande och balanserande tvål och duschgele. Väldigt passande måste jag säga! Ska absolut prova detta kitt inom kort.


Yoga

Däremot njuter jag redan av alla blommor (tar ett djupt andetag). Fotografering kommer också att ske då man aldrig vet om jag har de gröna fingrar som krävs för deras överlevnad. =)

Téer, fin choklad, shiraz vin och annat gott kommer också väl till pass.

Tack för allt! Det som betydde mest var trots allt att ni tog er tid i dessa juletider och kom förbi. Tack!

200% slutkörd

Jag är helt slutkörd. Jag måste likt en nykter AA:re nu erkänna för mig själv att jag är helt färdig. Nu kan jag inte längre ignorera det alltför hårda trycket på mig!

Jag är van att prestera och arbeta under ständig press. Har lärt mig att ta en sak i taget och det brukar lösa sig. Men nu har jag under en månads tid haft ett oerhört (!) arbetstryck på mig. Sista två veckorna har jag inte ens kunnat gå ned i varv så pass att jag får sova. Det bara rusar i skallen när jag lägger mig och släcker lampan för att sova. Tiden tickar på och jag kommer inte till ro. Har provat att köra mig slut för att ev stupa till sömns. Men icke!

Jag känner inte igen mig. Tjejen som i vanliga fall somnar direkt när jag stannar upp. Men inte längre... Det är inget fel på mitt engagemang. Tvärtom... det verkar det vara på tok för högt.

Slumrar jag till så får jag bara så pass mycket sömn att jag klarar att resa mig upp och rusa vidare. Vaknar i ottan (och då menar jag verkligen ottan) vardag som helg. Efter på tok för lite sömn. Minns speciellt en natt i slutet av förra veckan. Först vaknade jag efter bara 1,5 timmes sömn och trodde att det var dags att kliva upp utifrån den upplevda sovtiden. Lyckades somna om och resten av den natten tillbringade jag med en stressdröm.

Man är inte speciellt utvilad när man vaknar. Har i flera dagar känt mig yr i skallen av trötthet. Är antagligen en fara för ens omgivning. Borde antagligen inte köra bil. Dessutom kan jag i ena stunden hälsa på en person med namn och allt för att i stunden därefter tappa bort namnet. Läskigt som tusan. Ser även ut som ett spöke då jag är mörk under ögonen och "påsig". Inget smink i världen gör sådana under.

Idag bröt jag dessutom ihop på jobbet. Få är de som levererar de utlovade underlagen. I stället önskar de hjälp med att förstå saker de inte förstått trots att de varit verksamhetsansvariga i tio års tid.
Nu!?!! Är ni inte kloka??? JAG HINNER INTE!!! Har precis lyckats uppdatera lönesystemet med diverse nyheter. Har dessutom sista lönekörningen för året framför mig och allt ska klaffa på en rekordkort tid p g a alla helgdagar och inför kommande kontrolluppgifter och lönerapporteringar. Bra att ni nämner det men är det ok om vi tar det i februari?
Vilka förskräckta miner jag möttes av när jag bröt ihop en ren utmattning. Hör inte till vanligheterna precis... att bägaren rinner över för mig.

Tudelat som tusan. Den bästa julen på evigheter med tanke på alla helgdagar. Som anställd får man vara mycket ledig men som ansvarig försvinner en massa arbetsdagar trots att samma mängd jobb ska utföras. Tvi vale...

All denna stress hänrör sig till jobbet i och med månadsskifte och dess månadsrapport, halvårsbokslut samt årsskifte med alla dessa körningar, uppgraderingar och extra kontroller SAMTIDIGT som jag försöker introducera min kollega i mitt jobb som en backup. Självklart behöver hon både mina instruktioner och tid. Tid som det inte finns speciellt mycket utav då mitt schema bygger på att allt rullar på utan driftstörningar för att dagen, veckan och månaden ska klaffa.

Får trots allt skatta mig lycklig som slipper en massa jobb med julstöket.
Jag kan i princip packa bilen när det passar mig och glida in i stugan och sätta mig till bords. Bli serverad så man nästan skäms.

Håll tummarna att jag får sova ikväll och i natt.

3:e advent och kärt återbesök

Tredje advent är här.

Massor av födelsedagsfirande är avklarade.
Klapparna både inköpta och inslagna. Sedan 1:a advent har det inte hänt något nytt på den fronten. Dock återstår det fortfarande en klapp. Den svåraste. 
Den till J. (Så här sen brukar jag inte vara.)
 
3:e advent

Bara en arbetsvecka kvar. Snälla låt det gå fort. Massor, massor, massor att fixa. Oroväckande att jag knappt sover. Ser verkligen fram emot en stilla jul i stugan. Då blir det bara njuta av.

Tillägg i efterhand
Besökte i söndags tillsammans med min systers familj min moster IBW och man. Efter knappt 25 år i Hälsingland bor de numera åter längs Norrbottens kusten. Oj, så roligt det var att åter få träffas. Vilka härliga människor!
Skäms på mig som inte tagit mig i kragen tidigare och svängt förbi. Men nu blir det fler gånger. Jag lovar.
Vi försökte bl a minnas tillbaka men jag glömde nämna det att jag minns så väl att jag som barn brevväxlade med min mosters man.

1 år sedan...

... min finska lapphund A fick somna in. Minns att jag upplevde stunden både lugn och fridfull. Och så klart även oerhört sorglig.

Hon nådde den ansenliga åldern 14,5 år. Vilket motsvarar drygt 100 människoår. Hon har det säkert bra i hundhimlen. Tänker ofta på henne.
Hon pryder fortfarande både mitt kylskåp och skrivbordsunderlägget på jobbet.

Kram gumman...

Amie

7 sanningar om mig

Eftersom jag nyss fyllt år. Bjuder jag lite extra på mig själv.
Här kommer sju avslöjande sanningar om mig. Kände ni till dem??

1. Gillar upplevelser och utmaningar även för bara en gång. Kul att testa och se om man klarar dem.

2. Spontan och busig tjej som inte skäms för att busa till den trista vardagen med oförberedda påhitt. Ex rutschkaneåkning på ej färdigställd iskana, kvällsdopp på väg hem i maj, bad i ej igångkörd bubbelpool på allmän plats, m fl.

3. Ordningssam och noggrann. Jag plockar hela dagarna men ogillar att städa.

4. Lite väl obrydd ibland.....till grannarnas fasa då jag bor på bottenvåning med insyn!?

5. Driftig tjej med många järn i elden. Listtokig - skriver listor på att göra saker som jag sen får stryka ifrån allteftersom jag varit duktig.

6. Romantiker... njäe. Mer en praktiker. Tyvärr!?!?

7. IQ 135 i Illustrerad Vetenskaps IQ-test

Dagen F...

Idag är det dagen F ... igen! Tänk vad åren snurrar. :S

Började morgonen med att nästa slå ihjäl mig på bageriets stentrappa. Mina walkingdojjor gillar verkligen inte kalla stentrappor. De blir riktigt såphala.
Tur att jag trots allt höll mig på fötter. Hade inte varit så roligt att lyfta fram en mosig schwarzvaldtårta till fikat. Tydligen ska även en smörgåstårta tas om hand av mig och mina kollegor under dagens lopp. Ska nog inte bli några som helst problem. =)

Firandet eller närmare bestämt fikandet tar jag till helgen. Hinns inte med innan. Inte om man slänger ett öga på min veckoplanering. Upprättar en sådan när 
massor ska göras på kort tid för att inte glömma något.

Varför ska man fira att man blir äldre? Mycket märkligt! Fikar då hellre i gott sällskap...

Julbord

Innan lördagens glöggprovning kom jag i stämning i samband med jobbets julbord på Örnvik Hotell och Konferens.

Ett julbord jag fick uppleva redan ifjol. För återvänder det gör jag så gärna. Så delikat mat, vackert upplagt i en stämningsfull atmosfär. Baske mig att jag inte fick med mig kameran.


Välkomstglögg direkt vid ankomsten innan vi satte oss till bords i det stora rummet. Där det var dukat endast för oss. Trots att inte alla 80 anställda dök upp var vi ändå många som ville uppleva årets julbord.


I det intilliggande rummet hade den underbara maten dukats upp så där vackert och inspirerande. Ett långbord med ena sidan med otal fisksorter och andra sidan full med diverse köttanrättningar. Varmrätterna återfanns i den gamla vackra hästvagnen. För att inte tala om julsläden som fyllts till brädden med efterrätter! Kaffe och te i "skjulet".

På ena kortsidan av rummet sprakade och värmde elden i öppenspisen. På motsvarande sida av rummet låg en helt slutkörd tomtenisse nedbäddad och sov intill den klädda granen med de många djuren inunder.

Musikerna Svante Lindqvist och Dan Johansson underhöll och roade oss ett tag. Tänk bara så många skratt förklaringarna till de dialektala drog hem. För visst kände vi oss träffade. Pit´borna som kan allt och som talar så stolt om sin bygd med röstdjup nerifrån magen. Ju längre upp vi i landskapet vi färdades desto högre och ljusare talar vi. För att sluta med samerna som pratar i falsett. Å tornedalingarna som skrattar så gott i umgänget för att sedan "göra upp" utomhus. :P

Baren var öppen med alltifrån julmust, julöler, snapsar av olika slag och senare även avecer till kaffet.

Tal, kramar och julklappsutdelning. 50 x 50 cm stort och tungt rött paket fick jag med mig. Efter viss eftertanke kan jag ana innehållet. Men vet... det gör jag inte förrän under sena julaftonskvällen.


2:a advent

Andra ljuset tänt... det är andra advent.

2:a advent

Grattis alla Annor. ;)

Glöggprovning

Den mest inbitna juryn bestående av J, JK och jag samlades. Flaskorna radades upp efter varandra. Fram åkte protokollen. Ljusen i staken tändes. Russin och mandel i varsin skål. Grytan på spisen. En efter en korkades glöggflaskorna upp och avnjöts under lördagskvällen.

Ljus i staken
Juryns resultat?
Vinnaren blev Blossas årgångsglögg -05.
Med smak av hjortron och armagnac. Lagom söt och glöggig. Smakerna tar bra hand om spritsmaken. God. Helt enkelt en vinnare!

Tack vare de två killarna i juryn kom Blossas cognacsglögg på en hedrande andra plats. En glögg för killar med en värmande men i mitt tyckte för spritig glöggsmak.

Trea placerade sig Blossas årgångsglögg -07.
Med havtorn och kanel. Julig... utan spritsmak.
 
På åttonde och sistaplats hamnade Grythyttans Skogsglögg.
Konstig lukt och med en eftersmak av varmkorv! ("20 kr kokt med bröd på stan efter krogen" som en i juryn uttryckte sig.) Inte undra på att glöggen med lingon och blåbär inte tog hem alltför många poäng. (Platsade inte ens på bild)

Glöggsorter

3-skift i veckan

Oj, vad det varit mycket i denna vecka! Dels massor på jobbet då ett halvårs-
bokslut ska presteras på knappa veckan. Detta samtidigt som det är massor
som vanligt i och med månadsskifte. Fulla arbetsdagar med en och annan övertidstimme innan jag snabbt svingat mig hem för middagsintag.

Information
Innan det andra arbetsskiftet tagit vid med skatteinformationer om kvällarna; dels hos företagets revisor samt av det statliga verket. Ett analkande nytt år innebär alltid skatte-förändringar att ta till sig och styras upp i diverse system.

Sömmerska
Sedan några timmars nattlig sömn, vila och återhämtning innan uppstigning strax efter
halv sex. Frukost och sedan det tredje arbets-skiftet. Det med saxen, symaskinen och strykjärnet innan det bär av till jobbet igen.
Har bl a sytt ett nytt skynke till klädkammaren.


Fattar trots allt inte var jag får all ork ifrån denna mörka och regniga vecka. 

Men ändå verkar inte mitt schema vara något mot en väns. Vi har träffats två kvällar i rad på de olika skatteinformationerna. Under kvällens tre timmars information rusade han t o m hem under fikapausen för tömning och laddning av ny tvätt i maskin. Det kallar jag späckat schema! När man inte ens kan unna sig en 15 minuters paus med en kopp uppiggande och varmt.

Nu återstår det "bara" en normal åtta timmars arbetsdag i denna vecka.

Stegräkning

Lånade under 1 månad stegräknaren av min syster. För att se vad man gör under promenadrundorna respektive helt träningsfria dagar. För skojs skull.

Med minnet att en viss Skipper (mat och träningsguru på en av tv-kanalerna) menade att man bör avverka 10.000 steg per dag för att BEHÅLLA sin vikt.
Mer därtill och man önskar gå ned en aning.

Normala träningsfria dagar hamnade jag på ca 3.500 steg. Enkelväg hem från jobbet räntade 5.450 steg på knappa 5 km.
Det krävs alltså en mil om dagen för att lyckas nå de ordinerade 10.000 stegen! Minns att jag som duktigast lyckades under en dag sno åt mig över 12.000 steg. Denna lilla grunka var dock lite kräsen och på senare tid blev den mer liggande hemma på hallbordet då den stannade om den hamnade lite på sniskan. Den krävde upprätt läge för att ticka på. Den kräsne lille krabaten... :S

Stegrekord

Kan med facit i behåll meddela att de rekommenderade stegen endast klarades de dagar jag prommade, vilket tyvärr blev alltför sällan under denna månad.
I stället för träning har istället rensningar hemmavid och jobbet krävt sitt så här
i slutet av året. Å julbestyren så klart...

Men snart nalkas ett nytt år och då j-klar. Men först ska julmiddagar, födelse-
dagsfika och glöggprovning avklaras. Efter all jul- och nyårsmat brukar jag bli
superpeppad. Varför inte en glöggkväll redan på lördag??

YES, YES, YES!!!

Vi har kommit över biljetter till Bruce Springsteens spelning på Ullevi i sommar!! Över nätet var det omöjligt att komma fram. Bara det sedvanliga " Det är många som bokar nu. Du är placerad i kö."
Däremot var kön till stans enda utlämningsställe betydligt kortare. Som nr 55 i kön kom vi över biljetter.

Efter en timme släpptes även biljetter till lördagen den 5 juli. Hade det på känn! Precis som för fem år sedan...
Det som känns skrämmande var att det var jag som upplyste ticnet-utlämningen
i stan att de efter bara en timme släppte även biljetter till lördagen. Något de inte kände till!?!? Hallå.... det är ju deras jobb att vara uppdaterade.

50.000 biljetter tog slut på 30 minuter! Efter ytterligare dryga 2 timmar var samtliga 100.000 biljetter sålda. Vilket tryck det var!! Sjukt...

Kom fakiskt över biljetter till bägge dagarna! På riktigt bra platser också. =)
Nu är det bara att boka in sommarens semester. Helgarderad utifall att det inte skulle passa med jobbet.

Ett enormt tack till TTÄ!

1:a advent

Det är advent och än en gång, ska jorden höra änglars sång
trallalala....
1:a advent
Underbart att ha hunnit med att pynta både hemma och här på bloggen.
Nu mår jag gott! =)

Medveten lyx?

Min chef (i ett mansdominerat företag) fick besök från Lush. Varuproverna (färsk handgjord hudvård) som lämnades i och med besöket fick jag senare ta hand om. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag är en av två anställda tjejer bland 75 karlar!

Lush - medveten lyx. Jaaa, undra just... Är man verkligt i sitt bästa medvetande när man betalar över 70 spänn för en geleklump?? En klump på bara 100g.
Inget måttligt kilopris men innehåller det guld (?) så är det inte så konstigt.
Vad är denna massa då för något? Ska man ha det i badet eller i håret, eller?
Ja innehållsförteckningen talar då inte om det. Man blir villrådig...

Lush..

Fick även en badbomb utan etikett som jag ska prova. Den vet jag hur den fungerar. Undrar just om jag kommer att lukta "romance in a stone", "honey bee" eller "tea and sympathy" när jag väl rumlar mig ur badet? Med andra ord ... kommer jag att bli sensuell, glädjespridande eller uppiggande och blommig? Återstår att se... =)

Kan slå vad om att det inte kommer att delas ut några lushpåsar som julklapp åt grabbarna på firman i år. Hahaha...

RSS 2.0