Ta dig samman

Ser i min almanacka att denna veckas ordspråk lyder:
"Ta dig samman och gör något onyttigt!" - Okänd

Skönt för det är precis vad jag gjort under veckans tre första dagar.
Ätit snabbmat, ett par kakor, några mörkchokladbitar samt skippat träning.
Om jag bortser från gårdagens promenad hem från jobbet.

Tycker att jag inte åstadkommit så mycket under veckans dagar. Men med facit i hand inser jag att jag varit riktigt effektiv. Har faktiskt tagit tag i en hel del... =)

Tjing!
Almanacka

Oj vad tiden far

Oj, oj, oj... vad tiden far ändå. I år är det 20 år sedan jag gick ut årskurs nio.
Dags för hemvändardagar i samband med sommarens marknad i hembyn.

Vänder ju hem med jämna mellanrum (julfirande, stugliv, o s v). Under semestern brukar jag även se till att träffa mina kompisar i hembyn eller i diverse stugor. Alltid lika uppskattat trots att det tyvärr kan rinna iväg en massa tid emellanåt.

Medverkade på hemvändardagarna för fem år sedan, den första träffen (15 år efter 9:an). Tyckte det var rätt trevligt med diverse lekar, mat utomhus och att träffa gamla klasskamrater i den vackra atmosfären bland fäbodarna. Tyvärr var uppslutningen från vår klass inte så stor då.

Nu är det alltså dags igen. Misstänker att uppslutningen blir än sämre i år. Känns som att det var nyss och att det inte hänt speciellt mycket sedan sist. Inser även att det inte blev några fler kontakter, än dem jag redan håller fast vid, sen förra svängen. 

Ska allt ta mig en funderare omkring detta hemvänderi....

FäbodenFäbod





Fäbodarna

Märkt för livet?

Hemma igen (rätt välbehållen) efter söndagens resa till det stora möbel-varuhuset i sällskap med kompis S.

Inte var dag man kommer hem från IKEA med ett stort blåmärke på kroppen. Detta efter att ha fått en halv vägg över mig! 4 x 10 cm stor kvadratiskt blått/rött/gult märke på vänster vad. Borde egentligen stämma mr K-rad himself. Visst...tiden läker alla sår men vill ju kunna återkomma till hans varuhus utan fobier. ;)

Lite spännande också när oljelampan på bilen varnade under några sekunder på hemvägen. Frågan är om det var kylan som spelade ett spratt med oss tjejer. :S

Fynd?
Skrivbordsstolar, vitlökspress, servetter, burkar, små tepåse-/kulefat samt pizzaskärare. Ganska bra jobbat då jag inte var ute efter någonting... tänka sig.
Stolar i plural... ja så är det med mig. Kan jag inte välja köper jag båda två.
(Har även gjort det förr)
Den ena visade sig passa utmärkt hos J. Farligt att släppa iväg mig på shopping. Det är inte första gången jag förser min omgivning med "måste-prylar". =)

Joakim skrivbordsstolSkruvsta skrivbordsstol
Koncis vitlökspressTripp burkar

Lite ändrade planer

Mina helgplaner började så bra... fick en svacka halvvägs innan det rättade upp sig igen på slutet.

After worken på fredagskvällen blev mycket lyckad. Trevligt umgänge, god mat och dryck. Massor av folk ute. Men inte en kotte jag kände utöver vårt gäng.
Vart håller människorna hus numera? 

Hemma i vettig tid för att fixa resten av helgens planer. Om det inte varit för att kylan slog till. Slalomskidorna fick snällt bli stående. Letade oss istället in till stan. Men vilket mörker att hitta parkeringsplats en lönehelg som denna. Den första efter "årets fattigaste månad". Lever folk verkligen till sista kronan??

Wild HogsDet blev heller ingen bio då filmen precis slutat gå under helgerna. Istället är det meningen att man ska nyttja vardagarna. Glup...

Blev istället ett par hyrfilmer, varav den ena komedin "Wild Hogs" med bl a John Travolta.
En lättsam och sjuk film som bjöd på massor av skratt. En film i min smak då jag var med hela filmen (förutom ett par minuter då jag lyssnade). =)

I skrivandets stund är det -20 grader utomhus. På ett litet tag påbörjas resan till IKEA. Den verkar inte påverkas av ev sjukdomar eller kyla. Nice!
 

Stundande helg

Oj, vad fort jag kan gå från skönaste sömn till tjurighet på roddmaskinen.
Igår efter middagen somnade jag under täcket i soffan. 30 minuter senare satt jag ombytt på roddmaskinen på gymmet! Rekord?

Jag var (relativt) duktig på gymmet igår kväll. Slog bl a dubbla rekordtider på roddmaskinen. Efter diverse andra övningar avrundades även denna gång med en kort kamp med boxningssäcken. Har blivit något slags hatkärlek för både rodden och säcken.

För att fira detta stundar årets första After Work på några timmar. Denna gång med arbetskamraterna. Blir knappast till sena natten men det blir en trevlig avslutning på denna vecka. Får samtidigt passa på att fira att alla årskörningar på jobbet är i hamn. Nu stundar bara vanligt redovisningsarbete ett par månader framöver. Skönt!

Helgplaner?
Med snön som fullkomligen rasade ner igår infann sig även suget att slänga sig nedför slalombacken. Kanske, kanske... blir det verklighet imorgon eftermiddag.

Är även sugen att se filmen "Eastern Promises" på bio. Lördag kväll?

Söndagen är preliminärt bokad för ett IKEA besök. YES! Har varit lite sugen trots att jag egentligen inte är ute efter något speciellt. Då är det tur med kompisar som tänkt samma tanke. (Det är ju trots allt 8 veckor sen sist. =) )

Återstår att se om min helgplanering håller.
Ha en underbar helg allihopa!


Riktig vinter

Tänk att vi var tvungna att vänta till den 19 januari för att få vinter. Märkligt...

Temperaturen åker berg- och dalbana här i norr. Igår hade vi -15 grader och det kändes stramt och kargt utomhus.

Passade på att laga en kött- och grönsaksgryta till middag. Gott med varma mustiga grytor när det är kallt utomhus. Alltid spännande när man med grunden från ett par (!) kokböcker gör sin egen rätt utifrån vad man är sugen på 
(kött, potatis, morot, palsternacka, kålrot, purjolök, syltlök och jalapeno-ölkorv i köttbuljong och diverse kryddor). Tack vare ölkorven fick grytan stinget jag älskar. Receptet? Ja då var det ju det... allt i lagom dos. Pröva er fram. =)

Kött- & grönsaksgryta

SnöstormIdag är det -1 grad och rejäl snöstorm utomhus. Härligt med vinter! =)

Min kollega som inte ens ställt cykeln i detta väder (!) klagade på andningssvårigheter då hon cyklat mot vinden i 5 km. Hon är en riktig hårding hon. I jämförelse med henne är jag en vekling. :S

Tycker det är så vackert när snön lägger sig på fönsterrutorna så man knappt ser ut. Härligt att få kura ihop sig inomhus utan dåligt samvete.

Utsikt från arbetsplatsen

Bad girl, good girl...

Bad, bad girl...

Igår vid tiden för eftermiddagsfikat slog mig semeltanken "serveras det semlor ska jag inte tacka nej till en." Tack och lov fanns det inga ... då.

Detta "råkade" jag berätta åt kollegorna idag som vips ordnade fram en kartong med semlor till dagens eftermiddagsfika. Trots att jag gjort mig av med gårdagens sug provsmakade jag årets semla. Vore nästan fult att tacka nej när kollegan enkomt åkt iväg och införskaffat semlor från Holms Konditori, eller hur? (Deras semlor placerade sig på andra plats vid årets officiella semelprovning.)

Kvittar den mot gårdagens långpromenad på 1 tim 20 min. Good girl!
Misstänker dock att jag trots det ligger på minus. :S Bad girl!

Semla

Bortskämd

Oj, oj,oj... vad söndagsträningen satte sina spår. Det kostar på att träna på kvällen efter en intensiv helg. Natten blir lite väl kort, då det tar ett tag att varva ned efter ett pass.
Jag fullkomligen stupade i soffan efter jobbet igår. Men idag svarar kroppen igen. Nya muskler fick allt jobba mot boxningssäcken då en träningsvärk i övre ryggen gör sig tillkänna. Det är en skön känsla. Har allt varit lite bortskämd då det varit väldigt lite av den varan. Började tro att jag varit lite slö under passen.

Jippi... blir bjuden på lunch idag. Gissa var!? Jo, Kyrkbyns Kök och Matsal!!
Man börjar allt bli lite bortskämd... inte bra.

Kanonhelg

Denna helg gick i motsats till den förra i ett rasande tempo. Men så har den innehållit en fin blandning mellan träning och socialt umgänge.
 
En lååång och välbehövlig promenad avrundade arbetsveckan i fredags. Hela
1,2 mil avverkades med sällskap innan jag belåten kunde placera mig i soffan.

I helgen kom min moster KEB till stan på besök. Oj, vilken trevlig middag det blev hos min syster i lördags. Högt i tak och massor att förtälja. =)
Tack moster för de fina presenterna!! Så fina så. Passar utmärkt åt en bastu-
galning som mig.

Bastupresenter
Söndagen satte vi oss i bilarna och styrde kosan en bit norrut. Till moster IBW och P-E, där förövrigt föräldrarna mötte upp.
Tillsammans intog vi en gemensam söndags lunch/middag. Restaurangbesöket 
har redan etsat sig fast i minnet. De andra gästerna kunde inte undgå vårt prat- och skrattglada gäng på elva personer. :S 
(Bilden nedan får symbolisera vårt gäng "hönsgården"... där vi drog fram.) 

Hönsspel

Oj, oj, oj vilket godfika som vi bjöds på sen! Hemmabakat till råge på allt! Det gjorde du bra IBW. Så smaskens så ...

Inte undra på att vi (jag och J) genast styrde kosan till gymmet när vi senare återvände till stan. Motivationen inför passet var inte på topp men vilket pass
det blev! Min "älskade" roddmaskin tar verkligen fram träningsdjävulen i mig. Avrundade t o m passet med några slag på boxningssäcken. En superskön söndagskänsla infinner sig nu. Nöjd och belåten...

Tack allihopa som förgyllt min helg! Ni vet var och en vilka ni är...
Nu känner jag mig redo för en ny arbets- och träningsvecka.

HELG!!

Fredag och helg vilken minut som helst.

Det började jag (och några kollegor) fira redan vid lunchtid. Trots att det är en sträcka att ta sig under lunchrusningen tog vi oss tid att besöka det fantastiska 
Kyrkbyns Kök & Matsal. Vilket vi givetvis inte ångrade oss.
Finns ingen bättre lunchrestaurang här i stan. Det är lite dyrare förståss men värt varenda krona. Bara upplägget är ju så elegant! Gillar ju att lyxa till det ibland.
(Kan ju faktiskt fira att det är t o m är lite vitt på backen igen.)

Idag bjöds det på magnifikt grillad oxfilé serverad med potatisgratäng, portvinssky samt rostade valnötter. Kaffe och dagens tryffel till efterrätt.
Visst låter det som en utmärkt lunchmeny en fredag som denna. 
Har m a o syndat (tryffeln)... eller unnat mig kanske man ska säga. =)

Ska allt ta mig en långpromenad ikväll.
Ha en underbar helg allihopa!!

Suck...

Efter tre dagars evigt regnande är strax all snö borta igen. Det varnas på radion om vattenplaning (!) här i stan.


Svårt att tro att vi är mitt inne i vintermånaden januari. Även att jag bor i Norrbottens kustland. Börjar på allvar tro att det inte blir någon vinter alls i år. =(


Började på allvar att fundera på inköp av promenadskor med broddar alternativt lösa broddar att sätta på de egna skorna. Broddar som jag tidigare förknippat med äldre människor. Antingen hör jag till den kategorin numera eller så är vintern bara så kass. Men nu finns knappt  kvar någon is längre...


Måste man flytta för att få njuta av vinter och skidåkning?


Nej, nu ska jag till frissan och drömma bort mig en stund. Ska bli otroligt skönt...
Var är paraplyet?

Paraply

Utklassning

Igår utklassade stadens hockeyfloppar det "lila" laget från Värmland med siffrorna 7-2! Botten slog överraskande toppen. Ett flyt som inte infynnit sig under hela säsongen. T o m en straff motades! Tredje perioden var visst en ren och skär utklassningsperiod. Tänk att jag ratade en hockeybiljett för att häcka hemma i tv-soffan! Ja inte är man helt hundra. ;)

I morgon är det ånyo hemmamatch mot ett 08-mellanlag. Huga, vågar inte tänka tanken på utgången av den matchen. Tänk om mina farhågor inför säsongen om kval för att hålla sig kvar i översta ligan besannas! Å ändå är det i dagsläget en bit dit upp. :S 
Nej, bättre att likt strutsen stoppa huvudet i sanden. 


Islagda planer & galakväll

Återigen plusgrader utomhus, dygnet runt. Istället för snö kommer det regn. Snön tinar och gatorna är slaskiga och svinhala igen.

Blir tvungen att skrinlägga mina planer på ett svettigt skridskopass på den intilliggande rinken. Känns som om behovet av skridskor är större längs trottoarer och gångvägar. =(
Även långpromenaden på 12 km får allt vänta några dagar. Får nöja mig med lunchpromenader och promenader hem efter jobbet... med eller utan min iPod.

iPod

Tillbringar istället tid om kvällarna i soffan. Lika bra att galorna avlöser varandra på tv så här i början av året. Ratar de flesta men idrottsgalan gillar jag. Igår gick den av stapeln och var galet bra. Settman var strålande som värd, prisvinnarna de rätta (Zlatan, Anja Pärsson, J Byggmark, C Klüft)och Rheborg så sjuk!
Underbart att se alla dessa pigga idrottsstjärnor i fina kläder och uppiffade 
istället för i trikåer av alla slag.

Lite senare i veckan drar jag på mig trikåerna (ler) och gör ett besök i gymmet igen och kör järnet på den älskade roddmaskinen.

Norrsken

Natten till söndagen snöade det. Underbara 5-10 cm kom av det vita guldet. 
Natten till måndagen slog äntligen kylan till (-14). Är superless på det eviga flackandet kring nollsträcket. Varannan dag med plusgrader och regn som tynar bort snön och promenaderna får ske med risk för sitt liv. Nu är det äntligen riktig vinter!! Trivs...

Var ute på en kort promenad igår eftermiddag och fick uppleva vinterns första norrsken. Stort och vitt över himlen flammade det sig fram. Går inte att beskriva ... måste upplevas. Det är så vackert och coolt. =)  


Norrsken

En helg så där lååång, händelsefattig och alldeles, alldeles...
Avrundades med promenad, styrketräning inkl roddmaskin (viktökning på både axlar och bänkpress), bastu och uppiggande hårtoning.
Nu känns det bättre men det saknas....

Jakten

I förra veckan hände det. Det grova brödet jag bara älskar var slut i den närliggande butiken. Inget annat bröd kändes lockande. Detta bidrog till att jag sköt handlingen till en annan butik på ett annat område 5 km bort. Puh!
Där fanns brödet men valde ändå att göra de resterande inköpen i stans större färskvarubutik.

Idag hände det igen. Hårtoningen jag var ute efter (kände att jag behövde en uppiggning) var slut i just denna större annars så välfyllda butik.
Jaha... då var rallyt igång igen! Slut även på de två nästkommande butikerna. Jakten lär fortsätta i morgon...

Är det bara jag som kan köra stan runt om det är något specifikt jag vill ha?

Helg...

Då får man unna sig, eller hur?

Hamnade på en kinarestaurang igår kväll med för- och huvudrätt.
- Stark pekingsoppa
- Smör- och vitlöksstekt scampi (räkor) på bädd av isbergssallad samt ris
Kolsyratvatten till. Smaskens!!
Måste varit starkt då inte en droppe av vattnet blev kvar. I normala fall orkar jag bara hälften av 33 cl. =)

Skönt också att lägga sig tidigt (trött efter bastubad) och få sova tills man vaknar utvilad på lördagsmorgonen. Lååångfrukost och bloggning.
Njuter och trivs!

Tomten upp på vinden

Tänk på vilodagen så du helgar den...

Julklapp
Själv passade jag på att städa undan julen. Tjugondag Knut närmar ju sig. Tänk att det alltid går betydligt snabbare att stöka undan julen än att plocka fram den. I början känns det  lite tomt när julpyntet åker ned. Skönt dock att ha fått byta ut julgardinerna mot vinter-
gardinerna.


MuurikkaFick en julklapp av arbetsgivaren redan i början av december. Denna julklapp, den största, stod fortfarande oöppnad!
Något jag givetvis passade på att åtgärda.
En muurikka med tillbehör i en praktiskt väska med handtag. 
En ordentlig sak som förhoppningsvis kommer till användning i ev framtida hus. Finns redan en i stugan.

Vilodag

Idag blir det en vilodag efter fyra dagar på raken med 5 km rask promenad. Igår kväll avrundade jag dessutom (!) med en timme på gymmet. Uppvärmningen på roddmaskinen är effektiv.
Inser även att jag måste lyfta på än mer vikter på skivstången i bänkpress. Det gäller bara att lura psyket innan dess. Provade göra situps på en stor boll. Intressant! Det gäller att både hålla balansen och fixa alla dessa situps.
Avrundade även passet på denna roddmaskin. Länge sedan jag blivit så svettig av ett pass. Men det var något som fattades...

Idag känns det i kroppen. Spår av all träning ger sig tillkänna dels då kroppen känns en aning stum och dels har lite skön träningsvärk börjar smyga sig på.
Då kan jag med gott samvete ta en vilodag.


Frestelser...

Så här efter julen har jag och någon kollega passat på att bli av med överbliven julgodis hemifrån. I ett nafs försvann chokladbitarna som jag tog med till jobbet i förra veckan. En kollega bjöd på knäck.

I slutet av förra veckan bjöd en annan kollega friskt ur en låda med kokosbollar (nyinköpta dock). Idag kom droppen...
Denne sötsaksmarodör kunde inte glömma att fiket vi passerade under lunchen hade semlor till försäljning. Till eftermiddagsfikat hade han givetvis köpt sig en kartong (!) med semlor och bjöd runt. En snäll och frikostig kollega, men ack så beroende av sötsaker.
Själv anser jag att det är en hädning att baka och sälja semlor i början av januari. Inte ens julen är riktigt avslutad (tjugondag-Knut).

Med hänsyn till bloggvänner som också håller igen avstår jag från att publicera bilder på dessa otäcka sötsaker. ;)

Minns att det var precis samma beteende ifjol. Men jag har bestämt mig för att hålla igen med godsaker under veckan, för att få unna mig i liten skala till helgen. Detta för att bryta julens dåliga ovanor. Spelar det ingen roll vad som bjuds, hur litet det är eller hur gott det sägs vara. Snopna får de skåda min envisa sida. 
I detta fall vinner min tjurighet!! Min tornedalska sådan.

Snart är det dessutom dags för min 5 km promenad hem.

Inte bara fusk...

Men jag har även varit duktig...

Styrketränade på fredagskvällen. Måste erkänna att jag kände mig som skidtösen Kalla som bestigit slalombacken efter några hundra meter i roddmaskinen, även om jag inte kom först i mål. Slutkörd men också stolt.

Både söndag- och måndagkväll har jag promenerat 5 km. I sådant tempo att jag både blev varm och att det känns i vaderna.
Roddmaskin

Tro inte...

Chokladbollar... att jag bara hänger i soffan och slappar med mjukiskläder och tjocksockar.

Nehej, jag har även "bakat". (fniss)
Helgens godis bestod av några choklad-
bollar. Säkert 15-20 år senast det begav sig. De smakade förträffligt. =) Men det är väl så när tillgången är begränsad.

Men jag har blivit äldre. Gjorde en boll med kokos runtomkring, de övriga med pärlsocker. Tänk att den med kokos var godare! Det hade jag aldrig tyckt förut. 

Italiensk mat

Mina fastrars matFick en fantastisk bok om P Roberto i julklapp. "Mina fastrars mat" är en kärleksförklaring  till hans italienska släkt och dess matlagning.

Och jag kan bara hålla med. Den är gudomlig!
Vi har än så länge bara åstadkommit Pasta al forno, vilket är en ugnsgratinerad pasta.
En riktigt god variant av lasagne. Jag är såld! Hemligheten är att det ska ta tid att laga mat. 
Och att råvarorna ska vara färska. 
Bara köttfärssåsen ska koka i 30 minuter för att alla kryddor ska "sätta sig". 

Smaskens!

Pasta al forno

Återanpassning pågår

Skönt att den första arbetsveckan efter ledigheten är lite kortare. Det tar trots allt på krafterna att återanpassa sig till tidiga morgnar, fasta måltider och långa arbetsdagar. Blir så där "hurven" mellan varven; när hungern eller tröttheten smugit sig på. Då vill jag inget hellre än komma hem och att tappa upp ett hett bad, dra på sig mjukis kläder och tjocksockarna jag fått tidigare. Krypa upp i soffan, tända ljus och dra filten eller täcket över mig.

Sockar    Sockar
Skulle vilja se en bra film. Vilket inte är lätt då jag inte längre är någon tv-tjej.
Nu när jag tänker på det inser jag att det är rätt länge sedan jag senast var på bio. Närmare bestämt ett år sedan. 
Är sedan några år tillbaka fruktansvärt filmkräsen och har inte ro att sitta och se dåliga eller ointressanta filmer. Det har t o m hänt att jag lämnat biosalongen med resonemanget  "jag har bättre att göra än att sitta kvar och se filmen som inte ger mig något".
Har ni något tips på en riktigt spännande thriller, drama, romantisk eller komisk film? Känns som om att jag fortfarande hänger mig fast vid Hannibal-filmerna, Amerikan History X, Notting Hill och dyligt.

Men först ska ett träningspass få inleda helgen.

Nyårsbukett

Nyårsbukett Varför är det så otroligt sällan som man unnar sig en bukett med snittblommor?

Jag har t o m ett presentkort hos stans olika blomsteraffärer men har inte tagit mig för att köpa hem en vacker och uppiggande bukett.

Fyllde år för ett par veckor sedan och fick en enorm rosenbukett av J. Tyvärr var jag lite sen att fota den. :S

På nyårsafton fick jag en vacker tulpanbukett av AH och MM. Tack så otroligt mycket! Jag njuter verkligen av den.


Retro

Fick ett sällskapsspel i julklapp - RETRO. Allmänbildning om 50-, 60-, 70-, 80- och 90-talet är bra att ha. 

Ett frågespel om de olika decennierna. För varje rätt svarad fråga erhåller man lite fördel när det är dags att tävla om de olika decenniernas brickor. Detta genom att upprätta och jämföra listor (!) spelare emellan. Det gäller bl a att räkna upp de fem bästa komedierna, o s v.  Den som först samlat ihop tre av de fem decenniernas brickor vinner.

Det var bl a detta spel vi spelade under nyårsaftonsnatten. Oj, vad många skratt och minnen det bidrog med. Roligt som tusan!

Rekommenderas om man gillar frågespel är och fler till antalet (3-5 spelare). Speltid ca 1 timme enligt instruktionen. Men med fem glada och jämnbra spelare tog det 2-3 timmar!

Tyvärr lär man väl sig så småningom frågorna. Återstår bara att se hur många omgångar man hinner spela tills dess. Fast tillsammans med olika sällskap lär man upprätta olika listor om man vill kamma hem poäng.

Sällskapsspel

Gott Nytt År!!

Gott Nytt ÅrGårdagen blev mer än lyckad! Mätta och belåtna spelade vi in det nya året. Det var precis att vi hann ut och skåla in det nya året. För att sedan fortsätta till klockan fyra på morgonen. Njuter idag av min elfte och sista lediga dag på raken.

Gott Nytt År mina vänner!

RSS 2.0