Glömt

Ajajaj... kom just på att det är den sista i månaden idag. Och jag har inte betalt räkningarna. Glup! Hur kunde jag glömma det? Satt ju t o m med papprena igår. Nu är det brådis. Så skamset.


Söndagsbestyr

Efter lördagens eviga regnande öppnade himlen sig rejält på söndagsmorgonen. Såna skurar att jag ett tag misstänkte stora hagel men så var inte fallet. 
Vid lunchtid återerövrade solen himlen. Och tänk vad man blir inspirerad av den.

Tog mig i kragen och sorterade in flera månaders pappershög i avsedda pärmar. Både de gemensamma och mina privata. Återstår ännu sambons... om han nu inte fixar det själv.

Gav mig sedan på sovrummets fjärrvärmerör (husets uppvärmningssystem). Passar på innan kylan gör sitt intåg på riktigt då rören ska vara svala och inte varma då de målas. Minst två lager med vit elementfärg över kopparn.

(Har under sommaren målat dessa rör i hallen, köket och uterummet.)

Föresten vad tycks om de blommiga tapeterna i sovrummet? Så småningom kommer även de att vara ett minne blott. Gissningsvis under vårvintern.

            
             Ett lager färg (till vänster) respektive ursprungsrören (till höger)

             
                 Två lager färg (till vänster) respektive ett lager (till höger)

De vita rören smälter betydligt bättre in i miljön är när de var obehandlade. 
Har målat mer än förväntat i sommar. Istället för att nöjda mig med skjuter jag fram målsättningen med ännu ett rum; vardagsrummet. Lovar dock inget.

Sen kunde jag inte längre hålla mig från att klä mig och gå ut i det vackra
(18 grader i skuggan) men blåsiga (varma vindar) vädret.

45 min rask stavgång
till sambons jobb för att kika på deras nya lokaler.
Gediget och rejält. Högt i tak, med stora höga fönster och suverän utsikt
över södra hamn i samtliga kontorsrum. Nya fräscha möbler och ytskikt. 
T o m en öppenspis i konferensrummet, m m. Riktigt, riktigt nice!!!

Hade gärna jobbat i dem inspirerande lokalerna.

Avböjde skjuts hem. Trampade istället vidare på ytterligare 60 min rask stavgång; rundade Skurholmsfjärden och hemmåt igen. Avrundade med ett efterlängtat 
dopp och simning
 strax innan kl 18 i Sinken. Åter på land kändes jag bara avsvalkad men absolut inte kall. Så underbart!


Fler filmer...

 

Kan tipsa om en enligt mitt tycke sevärd film "Slumdog millionaire". En annorlunda
men som sagt sevärd film. Den handlar om en kille från slummen som i indiens "Vem vill bli millionär" vinner en miljard men anklagas och häktas för fusk med tanke på hans bakgrund.

Den andra filmen "Benjamin Buttons otroliga liv" kan ni helt hoppa över. Han föds
som gammal och lever sitt liv baklänges och dör som baby. Nej, använd er tid till något annat.

Regn

Himlen har öppnat sig. Det har regnat precis hela dagen. Ibland toköser det ned. Rätt ovant måste jag säga. Även om det känns okay att sitta inomhus och kura. 
Skönt med en eller ett par regnslöa dagar emellanåt.
F r i d a

Åren går men minnena består.


Sen i förrgår (onsdag) finns inte min f d svägerska kvar i livet. Några timmar efter att hon tilldömts vårdnaden om sina barn bragdes hon så rått om livet utav hennes barns pappa. 

Jag kan inte förstå att hon skulle ha sådan otur att träffa ett sånt odj*r efter tiden i vår (både hennes och min) f d svärfamilj. Hon blev bara 24 år och lämnar 
efter sig en son på 2 år och en dotter på 5 månader.

Vila i frid söta, rara F R I D A. Mina tankar går till barnen och de anhöriga.

Het men ändå inte


Kan ni så håll er ifrån att äta en kärna från en habanero, styrkeklass 10. Kan avslöja att mina läppar direkt reagerade med stickningar, de blev knallröda och rejält svullna. Rena Hollywood idealet!

I ca en timme satt reaktionen i innan de återfick sin normala fyllighet och färg. Hett som tusan även om jag inte kände mig speciellt het... mer dum.

27 aug - TVÅ fantastiska år!!

Idag är det TVÅ år sedan jag publicerade mitt absolut första blogginlägg. Närmare bestämt måndagen den 27 augusti 2007. Ojojoj... vad tiden rusat iväg. Men det är ju så när man har roligt. =)
 
620 inlägg har jag bjudit på. Allt som allt. Med eller utan foton.
Vill passa på att tacka för alla snälla kommentarer jag fått på dessa inlägg.
De är uppskattade och jag läser dem alla!

Ni "anonyma" som också följer mig var inte så blyga. Varför inte kommentera?
Ni är trots allt kända hos mig. Jaja... ni får nog ALLA dras med mig ännu ett tag.

En anledning att fira med en chokladkaka!!!


Lååångpromme med dopp

Efter jobbet igår tog jag på mig träningskläder, pluggade in iPoden i öronen
(bra musik), solbrillor och traskade iväg i knappt 20 graders värme och strålande sol. Såg antagligen okontaktbar ut bakom solbrillorna och med pluggar i vardera öronen.

Lämnade Björks, igenom Lulsundet ut på Östermalm. Följde vattnet mot Skurholmen och Malmudden. Från stan åter hemmåt via Östermalm, Lulsundet och uppför backarna på Björks. Så behövlig, tankeflödande och skön.

Väl hemma efter 1 tim och 45 minuter hoppade jag i bikinin och tog bilen till Sinken för ett dopp. Behöver jag nämna att jag var ensammen denna första skoldag kl 20 på kvällen?

Undrade i mitt stilla inre om passerande folk noterade mig och trodde det var någon som tänkte uppsöka den sista vilan i det svala vattnet.

Sommar ut - höst in

Rötmånaden är slut och hösten är i antågande. Luften har bytts ut från en tryckande sommarvärme till en klar och hög höstluft med fuktiga nätter.

I helgen blev jag mer än less att se, de vid det här laget, trista penseerna.
De har trots allt bidragit med sin färgprakt i tre månaders tid. Ett kvarts år är egentligen inte illa alls.

Nej, ned med dem i sopsäcken.


Hem från blombutiken med nya och fräscha höstblommor.

Efter plantering ser det istället ut så här. Ordning och reda. Betydligt trevligare.

På nått sätt har denna förvandling bidragit med att jag nu accepterar att sommaren lider mot sitt slut och att hösten är i antågande.

För övrigt blev det trädgårdstjänst för hela slanten. Fortsatte sen med att plantera om inomhusblommorna. Nästan ett halvår efter när man bör...
men bättre sent än aldrig. Grisar hellre utomhus än att få jord i hela huset om vårarna.

Därefter gick jag an på de perenna växterna i utebänkarna. Flyttade och planterade om en del. Även växtligheterna kring dammen fick en höstöversyn.

Välkommen hösten!

Italiensk-norrbottnisk mat

Inspirerad av den italienska maten i Solens mat om söndagarna gjorde sambon en pastagratäng på middagsrester. En verkligt ovanlig blandning kan jag gissa men ack så gott det blev.

Den ursprungliga middagsresten med pasta, ren kött (eget), champinioner, lök, matlagningsgrädde och diverse kryddor varvades i en ugnsform med tomater (egna), svarta oliver, bladspenat, mozzarella ost. Över allt detta ströddes riven ost.Tänk så gott det blev utav de trista överblivna resterna.

Dopp

Än är det helt ok att ta sig ett dopp i det blå. Bara utifall att ni undrar. =)

Ok, lite svalare och friskare efter de två senaste veckornas blygsamma 
temperaturer. Vissa nätter med ynka 5-6 grader. T o m de medtagna tomatplantorna har fått lämna växthuset för uterummet.


Ärtsoppans dag? Inte då

Torsdag - ärtsoppa till middag? Inte då.

Till middag ikväll serverades en enkel kycklingsallad på ruccolasallad, kyckling, tomater (egna), gurka, paprika, äpplen, kokta ägg och saften av en halv limefrukt.

Hur tacksamma är inte de ekologiska bröden som bara kräver 6-8 minuters gräddning i ugnen innan servering.

Till detta dracks den egna vinbärssaften. Slurp! Enkelt, lätt och gott.

Terror


Semestern är slut sen en dryg vecka tillbaka. I samma veva som den andra boken "Dykaren" tog slut. Gillade även den boken skarpt. Har att se fram emot den tredje boken "Terror" med kriminalpolisen Fredrik Broman. 
Denna bok har jag tänkt njuta lite längre utav. Liksom suga lite på karamellen.

Fredrik Broman kastar sig in i utredningen av det som ser ut att vara ett rasistdåd för att få tankarna på annat. Äktenskapet med Ninni har nämligen hamnat i rejäl gungning. Ojoj.. hur ska det gå?!?

Saftning

I helgen det saftats i vårt hem. Mmm.. vilken härlig doft som sprider sig.

Är det bara jag som njuter av att stå i vinbärsbusken i solskenet och plocka stora klasar med röda vinbär? Kvist för kvist, gren för gren... tills busken är helt tom och åter bara grön.

Bunken på bild visade sig rymma 15 liter. Så vår enda vinbärsbuske gav någon liter mer än det då den fyllts över bredden. 


Klasar med stora, fina röda vinbär

Ut på jakt efter en saftmaja. Införskaffade den enda som fanns kvar. En inte alltför stor och dessutom i rostfritt stål.


Bären sköljs och silas. Det gör inget att ett och annat blad kommit med.


Fyller på saftmajan med endast vatten och bär.

I nedersta tråget stormkokar vattnet. I mellan tråget samlas saften. I det övre tråget läggs vinbären som ska ångkokas. På toppen locket.

Efter 30 minuter börjar röret fyllas med vinbärssaft. Efter ytterligare 15 minuter tappar jag ut saften. Valde att tappa den rätt i flaskorna.

6 liter ren koncentrerad rödvinbärssaft blev resultatet. Fryser ned och tar fram allteftersom. Värmer då upp och rör ned socker.
Ljuvligt att få dricka och njuta av alldeles egen saft utan konserveringsmedel
och konstiga tillsatser. Slurp! 

Den har landat

Det är den nya möbelkatalogen jag pratar om. Bläddra, bläddra, bläddra...

Trivs

Murgrönorna trivs som fisken i vattnet i uterummets ljus. Skönt att få dem undan från kanten på matbordet och upp på vägghyllan.En annan växt som också visat sig trivas med oss är humlen. Den har frodats rejält. Bildar nu en allé längs gången till baksidan och upp över huvudet mot garageväggen. Nu också med söta små kottar.

I förgrunden vår handjagare som vi klipper gräset med. I bakgrunden skymtar växthuset. Lamporna på väggen är under översyn.

Var det ljus?

Hösten börjar göra sig påmind. Det är mörkare om kvällarna/nätterna. Sedan onsdagens åska och regn har det även blivit svalare.
Under förra veckans extra ledighet svängde jag förbi det stora varuhuset i jakt på lampor till uterummet. Nu hänger de där de ska. Även en vägghylla kom med hem och upp. Med ens blev rummet mycket hemtrevligare.


En stor rislampa ovan bordet i relaxavdelningen.


Kompletterade med ett rött ljus på bordet.

Ovan matbordet hängde vi en röd konformad lampa.

Det är roligt att leka lite med former. Dessutom var det på sin plats med en färgklick.

Videotajm

Snart är den första arbetsveckan genomförd. Trots att jag inte bloggat på flera dagar har jag varken "gått upp i jobbet" eller stupat i soffan/sängen om kvällarna. 

Ska jag vara ärlig har det inte varit speciellt jobbigt att kliva upp tidigt, cykla 5 km till jobbet, jobba 8-9 timmar och cykla upp för backarna hem igen. Nej, jag var
m a o redo att träffa arbetskamraterna och återgå till görningarna igen.

Ok, jag har mjukstartat den första veckan. Ingen astidig morgonträning, ej heller en massa hemmaprojekt om kvällarna. Hade tänkt försöka behålla mitt sköna "flow" ännu ett tag till.

Lånade en film under semestern och fick mersmak. I fredags hyrde jag tre filmer under en veckas tid. Filmer jag missat på bio har kommit ut på dvd. Trodde jag skulle sitta ned någon kväll då och då och avnjuta en film. Istället "körde det
ihop sig" och blev en per kväll de sista tre kvällarna. Typiskt mig. MEN.. rogivande OCH jag somnade INTE ifrån slutet på filmerna.

Draman "Australia" med bl a Nicole Kidman visade sig vara riktigt bra. Betyg: 4+

Thrillern "Valkyria" med bl a Tom Cruise är baserad på en sann historia från andra värdskriget. Ok, men inte riktigt min grej. Betyg: 3

Polisaction/thrillern "Pride and Glory" med min favoritskådespelare Edward Norton har jag i skrivande stund satt igång. Det ser mycket lovande ut. Återkommer med betygsättningen.

Uppdaterat senare
Hrmpf.. JAG SOMNADE! Gillade det jag hann se. Gissar ett jag gett den 4:a om det inte fallererade alldeles på slutet.

Sista kvällen

Söndagkväll. Den sista lediga dagen är avnjuten för denna gång. Fem härliga ledigveckor är nu till ända. I morgon börjar allvaret igen. Känns lika overkligt som dagen innan semestern skulle börja.

Känner mig så totalt avslappnad. Är antagligen redo att lägga målning, sovmorgnar och inredningsinspiration åt sidan för tidiga morgnar, arbete och träning.

Utan att säga för mycket... måste jag erkänna att jag/vi antagligen förvånat en och annan granne denna sista ledighetskväll. Men regnet som föll under några minuter... det var eftertraktat. =)

Stuga, sol & bad

Hemkommen efter några dagars stugliv och ren batteriladdning. Har fått uppleva några av sommarens bästa dagar med tryckande utlandsvärme i sköna stugan. Stekande sol från knallblå himmel flera dagar i sträck. 6 timmars solande per dag har varvats med upp till FYRA härliga dopp/simturer i sjön och ren avkoppling med näsan i boken.

Kl 5 på morgonen låg dock dimman tät över sjön, då utetemperaturen krupit ned
i ental (!), d v s långt under vattentemperaturens 22 grader.


Åt friskt utav mammas enorma jordgubbar. Tror bestämt det blev tre eller fyra lass med glass och jordgubbar till efterrätt en dag. Jag gjorde verkligen mitt bästa då den enorma skörden skulle ätas upp av endast tre personer. =) Lämna... när det går inte för sig.


Två dagar på raken strax efter kl 10 passerade samma rymling vår strand. Tror bestämt att både sällskap och det goda sjögräset lockade "gubben" strandvägen ur sin hage.


Bilden nedan får symbolisera det enkla stuglivet jag bara måste få njuta utav. Har inte gjort ett jota utan har riktigt laddat batterierna dessa sista dagar av årets semester.


Somnade t o m ett par gånger på spikmattans sylvassa piggar. Ren hud mot piggarna är det bästa, men så är jag lite av en självplågare.


Även om middagarna inte intogs i grillstugan tillagades den där en av dagarna. Dopp i kopp på färsk potatis var en annan favorit.


När månen börjat sin vandring kring 22-tiden vankades vedeldad utebastu.


Doppen i sjön lämnade vissa spår efter sig på bryggan. Åtminstone för ett tag.

 
 
Under tiden i bastun smög sig skymningen in. Midnattssolens dagar är över.
 

The "Räcke"

Det gamla murkna räcket innan det revs på midsommardagen. 


Före

Ja, så här blev då det nya räcket. Eftersom det är byggt utav tryckimpregnerat virke får målning ej ske förrän det torkat, dvs under 1:a kanske även 2:a året. 
Räcke inkl stolpfötter ska bli vita. Överliggaren tänkte vi däremot behålla träfärgad genom att olja eller lacka den.

Hela altanen fick ett bredare utseende i och med detta räcke. Vi är som tidigare nämnts supernöjda. =)

(Har även plockat ned markiskapporna som såg för bedrövliga ut.)


Efter

I närbild ser man att vi även kapat/sneddat av ribbornas yttre hörn. Givetvis har hörnet gerats i både överliggare och ribbor.


Vill passa på att sända ett tack till JK som assisterade/styrde upp/hjälpte till vid 
byggandet av den viktiga stommen och de första ribborna. Tyvärr kunde du inte medverka med slutställandet men resultatet MMS:ades ju först till dig.

Rosig

"Det är en ros utsprungen..." Känner mig som en nyutsprungen ros. Är åter rosig om kinderna. Influensan tog en vecka att bli av med. Men är nu frisk sedan några dagar tillbaka.

Lever, mår gott och njuter. Tar det riktigt lugnt denna sista lediga extravunna vecka. Endast små, små projekt om kvällarna när utlandsvärmen ger lite vika. Annars är det mest bara solstol eller solsäng som gäller. 

Denna sammetsröda ros lever i vår blombänk i söder. Haha.. nu fick jag in ännu en blomma. ;)


Förresten är vi klara med vårt nya egenhändigt byggda altanräcke. Det blev
så bra. Vi är både stolta och nöjda!!! Inlägg kommer - ska bara fota av det. 

Några av grannarna har redan kikat förbi och suktat över det. Trevligt! Håller dock tummarna att inte hela eller halva gatan får för sig att kopiera av det.
Trist om alla ska ha likadant. Får kanske söka patent på designen. Eller skylta upp med copyright a la nica. ;)
Eller så får jag tipsa om de andra fina räckena som finns på marknaden som dock inte passade måtten vi skulle hålla oss till. 

Släke ut - Dykaren in

Har läst ut den första boken jag lånade av syrran vid semesterns början. En kriminalroman med kriminalpolisen Fredrik Broman, hans fru Ninni, grannarna
och de övriga på polisstationen. Handlingen utspelar sig på Gotland, sommar-paradiset som förvandlades till skräckens ö. 

En mycket spännande, bra och välskriven deckare. Ett verkligt bra tips om någon söker en deckare att börja läsa. Varför inte för att fylla upp tomrummet som kan uppstå efter att ha läst ut bl a Larssons Milleniumserie?


Ger mig genast i kast med den andra boken. Samtidigt som jag har förlängt min semesterledighet med ytterligare en vecka!!! Kändes behövligt med tanke på avbrott för jobb och sen även sjukdom på semestern.


Uppdaterat
Jag njuter av långa sovmorgnar, läser, solar (rena utlandstemperaturer) och softar. Bara små, små hemmafix.

RSS 2.0