I brandRönnen står i brand. Just nu är hösten som vackrast. En blandning av grönt, gult och rött mot en knallblå himmel. Njuter...

On ice


I förra veckan drog hockeyns elitserie igång för denna säsong. Lyckades komma över biljetter till de två första hemmamatcherna, i en för säsongen ombyggd arena. 
4,5 meter högre i tak och en jumbotron (stor bildskärm ovan isen) som inte längre skymmer motsatta sidan av läktaren. En ny stor ståplatsläktare på den ena tidigare outnyttjade kortsidan där supporters med trummor, ramsor/sång och enorma flaggor numera huserar. För att inte tala om det nya makalösa ljudet. Kort och gott har vår ishall omvandlats till en välplanerad arena.

Kvar är ismaskinerna i den färgglada skruden. Liksom björngapet som laget gör sin entre igenom. (Känns dock lite passé anno 2009/2010.)

På premiärenmatchen (hemma) framfördes nationalsången av "The mezzosopran".

Årets lag känns hoppfullt och på nått sätt mera Luleå med flera hemvändande spelare. Förlusten av Ötå-sönerna har ersatts av de lika samspelta kanadensiska bröderna Abbott. Unga, långa målvakten A Nilsson har överraskat. Saknar dock förlusten av den slovakiske forwarden Bartecho.

Matcherna då?
Mot Södertälje i lördags blev rena målfesten: 8-2
Igår måndags mot Linköping: 2-0

Två segrar på tre matcher är olikt laget som brukar starta mindre bra om höstarna. Ger mig på att tippa laget som sexa efter grundserien.

Playa


Ah, söndagskvällarna är räddade. Nya avsnitt av Playa del Sol!


Syr

Inspirationen varierar helt klart. Har väntat hela dagen att den ska infinna sig för sömnad.

Hämmad av den plåstrade kinden, magen och en rygg som liknas vid en skadad men omplåstrad idrottsman som ska ställa upp i OS-finalen. Med en rastlöshet
som infinner sig då jag varken får träna eller basta eller göra annat som gör mig varm. 

Passade på att smita iväg till syster med familj. Blev serverad kaffe och den 
godaste äppelpajen. Mmm... hade verkligen svårt att hejda mig. Bit efter bit hamnade på tallriken. Är verkligen inne i ett svullo nu. Inte bra alls.

En söndagsmiddag i uterummet bestående av ädelostfyllda kycklingfiléer, ris och J:s superba rödvinssås efterlämnade varsitt glas rött till. Å tänk vad ett glas rött kan bidra till. I ett vips var köksbordet behandlat, uterummet isolerat och både symaskin & strykjärn framplockade.


Sitter hur som helst och syr på de nya höstgardinerna till vardagsrummet. Matas dessutom av J med Springsteen låtar på hög volym. Hur inspirerande är inte det?

Var det ljus?

           
Den förra "kyrkoutebelysningen" ligger sedan semestern på soptippen. Efter målning och elkoppling har de nya Nellie utearmaturerna nu kommit på plats.
Härligt med ljus runt huset igen! Så mycket mer välkomnande. Skönt även att lysa upp i höstmörkret som på allvar gjort sitt intåg. Kommer att komplettera
med ytterligare två armaturer.

Trappräcken i vitt

Det mesta utav trappräckena är på plats. Upptill samt ytterslingan är färdigställd inkluderat listningarna däromkring. På tur står nu innerslingans räcken.

Då ytterräckena är på plats har innerräckena tagits bort. Som synes har en tillfällig lösning monterats för att undvika ev olycka vid tider med trötthets symptom.

Efter en något farlig pallkonstruktion i trappan kom även tygtavlan på plats igen. Då en pall inte ryms att stå på alla fyra ben på ett trappsteg fick vi "förlänga" ett av pallbenen genom att stapla flera träbitar undertill. På något darriga ben steg jag så upp på pallen med hammare och spik. Viola! 

Sänder samtidigt syster en tanke och tackar henne för min tavelinspiration.

Ärrad

Med jämna mellanrum (ca var 5:e år) gör jag besök hos dr H. Doktorn som ÄLSKAR födelsemärken och att se över dem.

Dagens besök resulterade i tre "skott" på raken längs ryggraden, ett på magen och ett på kinden. Sammanlagt fem sår som nu ska läka. Hade blivit ytterligare minst tre om jag inte hejdat honom. En prickikorv som mig kan man lätt jobba ihjäl sig på. Speciellt om man som han älskar att få jobba med lasern.

Skönt i alla fall att han denna gång slapp sätta skalpellen och synålen i mig.
(Ja, det har faktiskt hänt att "laserdoktorn" tagit till skalpellen. Dock är han oskyldig till ärren på bilden.)

Laserbehandlingen är effektiv, enkel och relativt smärtfri. En massa nålstick utöver lokalbedövningarna. Efter mig lämnades en odör av bränt kött.

Om 5 år är det dags igen, vilket lär det bli sista genomgången för mig. Enligt dr H avtar leverfläckarnas förändringar vid 40 års ålder.

25 meter bort


Häromkvällen fick jag äran att följa med en vän till skyttebanan. En tavla placerades ut 25 meter bort. Fick noggrant lära mig vapenhanteringen. Magasinet fylldes och pistolen laddades. Siktade med hjälp av bägge händerna. PANG! PANG! PANG! Skott avlossades. I början gick de ovanför. (Ville till att lyfta pistolspipan i skottögonblicket.) Mot slutet samlades skotthålen på tavlan. 

35 tomhylsor lämnade jag efter mig. Det var en upplevelse.

Vapen är oerhört respektingivande. Otäck och förödande manick. Är oerhört glad att jag bor i ett tryggt land med lagar och restriktioner kring vapen och dess hantering.

Sidensvansar

                      
Hur höstlig är inte denna bild? Ett par sidensvansar festande i vår blodlönn.

Höstbestyr

Vi har lagt bakom oss ännu en strålande hösthelg. 

              
Sambon BÅDE inhandlade och använde sig utav ingredienserna; dillkronor, ingefära, senapsfrön, m m.

                          
Inlagd gurka så klart! Tyvärr inga vackra burkar. Men man tager vad man haver.
Själv har jag bara skrivit ut ett utmärkt receptet. Tack Sonler!

              
15 grader och sol. Passade även på att göra lite höst i trädgården. Tomat-plantorna fick uppsöka den sista vilan. Grill och trädgårdsmöbler togs in.

              
Den alltförstora rabarberplantan har fått maka på sig. Den blev helt enkelt för stor i vårt jordgubbsland. Så nu fick den en egen plats i trädgården.

              
Gräslöken som också vuxit sig enorm fick ta över efter rabarbern. Bereder alltså plats för mer kryddor i "lådan" inför nästa sommar.

På söndags eftermiddagen drog ett kyligare väder in. Inser att badsäsongen är slut. (Sista badet togs i måndags 14/9. Säsongen blev hela 4 månader lång i år. Egentligen inte illa pinkat.)

En helg som även resulterade i massor av center och ostbågar i magen. Inte bra alls! Men suget var enormt! Jaja... bara att acceptera och gå vidare.


Uppgradering

De gamla markiserna var både sköra i tyget, skitiga och mögliga/mossiga.
Under semestern beställde vi nya markistyger. Efter inte så mycket velande
för en gångs skull. Skönt med snabba puckar... trodde vi.

            
Vi bestämdes oss för den enfärgade mörkgrå i mitten.

Efter beställning började veckorna rulla. 2-3 veckors leveranstid blev 5 veckor. Hade antagligen blivit än mer om vi inte började gå an på (ringa) leverantören varannan dag. I skrivande stund är samtliga markistyger utbytta.
Nu återstår det bara att få 5 meters terassmarkisen på plats. 

              
Skönt att få bort de gamla rosa/beige randiga polkagristygen. De gamla vågiga kapporna hade jag redan slitit ned innan "före" bilden togs.

Med de nya markiserna framträder de gröna knutarna/fönsterfordringen än mer. De ska målas om i en annan färg. Men det blir inte förrän nästa år.

Bubbel, snittar och film

Tisdagkväll. Förhandsvisning av filmen "Flickan som lekte med elden". Som det sig bör med bubbel och snittar innan.

Bänkade oss sedan i salongen. Vill inte avslöja för mycket.
Salander, Salander, Salander... är ju så bra. Boxaren Paolo R i rollen som sig själv. Stundtals bra skådespeleri ibland "bara så Paolo". Ett gott betyg kanske bara det?!?

Och, yes, nu fick jag igen det jag saknade i första filmen.

Skratt och sååå spännande på slutet. Även om jag läst boken och vet precis vad som ska hända, hoppade jag till av överraskning. Var även tungen att titta bort ett par gånger. Tro mig ljudet var skrämmande nog. Filmen bör ses på bio.

Den var ju så bra!! Ni måste bara se den.

                       
                       


Återhämning

Detaljer (klickbilder) som avslöjar var jag spenderade helgen.    
             
                           
I avslappnad stugmiljö. En underbar helg i gott sällskap, höstprakt, värmande sol och behagliga 15 grader. Skönt att kunna skutta omkring i byxor, långärmat och bara fötter i sandaler.

Skuttade även på den stooora studsmattan med höga benlyft så pass att träningsvärk uppstod dagen efter. Innan den sen plockades ned inför vintern.

         
Med kameran på axeln spatserade jag, syster och systerson uti skogen.
A fick agera modell. Stora fina lingon med händerna i hjärtform.

                   
På vår tur passerade vi massor av röd/vita svampar. Fina i sin färgprakt.

         
Mmm... hur gott är det inte att äta morötter direkt ur lmammas land? "Tvättas" endast genom att gnuggas mot gräset.

         
         
                                      Skotergaraget i höstskrud.

            
            
         
På lördagen intog vi surströmming. Strömming, salt, vatten och kärlek som det stod på burken. Hej hopp... det var faktiskt gott! Tredje gången gillt. Givetvis i klämma med potatis, lök, gräddfil och tomat.

                     
         
11 gradigt vatten i sjön. Ett par dopp från bastun på lördagskvällen. Men även 
ett dopp utan bastu mitt på dagen i söndags (13/9).

Uppdaterat senare
Höstens sista bad togs efter en stavgång måndagen den 14 september.


Ensam mamma

Söndagkväll. Hemkommen från en ljuvlig hösthelg i stugan. Mer om det senare.

Nu soffläge framför "Ensam mamma söker". I höst får man vill följa Ulrika, Madelene och Helenas jakt på kärleken. Har fastnat speciellt för den sympatiska floristen Madelene och hennes 4 åriga dotter.


Flickan som lekte


YES! Jag är inbjuden till en förhandsvisning av Stieg Larssons andra filmatisering "Flickan som lekte med elden". 

L Salander, M Bergqvist, m fl.. vi syns redan på tisdag den 15:e!! TRE härliga dagar innan filmpremiären på fredagen. =)

23 april - 20 veckor sen

Frissabesöket idag var magiskt. Speciellt med tanke på att jag inte klippt mig sen den 23 april! 20 veckor eller 4,5 månad. Jösses så skönt att få lämna trollstadiet
och åter se lite anständig ut igen.

Ny frissa. Erfaren. Så lätt och mjuk på handen. Givetvis lite försiktig. Efter ett varv
med sax, förtunningssax och rakblad fick jag henne att våga ytterligare ett varv. Det växer som ogräs. Känner mig nöjd med kort i nacken och längre upptill.

Måste bara i vanlig ordning få tvätta och fixa till det själv. Som bäst efter ett par veckor. När hårstrånas chock lagt sig och de egna lockarna åter vaknar till liv. Efter massor av uttunning och plattång är de nu all världens väck.

090909

Idag är det ännu en magisk dag. Egentligen borde man hitta på något en speciell dag som denna. För vem kommer inte ihåg ett datum som 090909?

Händer det nått speciellt hos er? Själv tänker jag i alla fall unna mig en kopp te på fikat kl 09:09.

Träna i svart

Jag har lärt mig en läxa!

Härdanefter när jag beger mig iväg på träning (gång/stavgång) tänker jag slänga ett öga på träningsunderkläderna. Inte så lyckat att välja vitt (trosor och sport-bh) då de även får fungera som badkläder efteråt.

         
                                        Så nej, nej!! (Googlad bild)

Senast var jag inte ensam på badstranden. Denna gång bar jag heller inte svart (ovanligt). Två flugor av otur i en smäll. Killarna på stranden var flugkastare (fiskare) som irrat sig dit i hopp om fiskelycka!

Snopet konstaterade jag "fel färg" men valde trots allt att inte avstå ifrån badet jag sett fram emot som träningsbelöning. På väg upp simmade jag istället så långt jag kunde. Innan jag "likt en strandad säl" var tvungen att kliva upp. I och med det var jag i lite för länge och blev lite kall.

Hur det gick med fiskelyckan förtäljer inte historien. Undvek i alla fall att fastna 
på någon krok. Och vad fiskarna tänkte vill jag inte veta.

Men kontentan av det hela: "Träna i svart så du inte blir sjuk". ;)


Trapp - peu un peu

Trappen känns som ett evighetsprojekt. Slipning av räckena fortgår än.
Efter grundfärg och 2-3 lager färg är vissa partier nu klara. Peu un peu konceptet är ett måste. En trapp utan något att hålla i är riskabel.

När de färdigmålade delarna kommer på plats kan de sista räckena plockas ned och genomgå samma process. Får leva med detta lapptäcke ännu ett tag.

           

Så småningom blir det själva trappens tur med sidostycken och steg.
Hav tålamod.

Spår av höst

I jakt på hösttecken. Tog kameran på axeln härom dagen och traskade iväg
i närområdet. Men, men... fick verkligen leta efter höstens färgprakt. 

        

Lite rönnbär. Förresten är det riktigt magert med det i år. Betyder det att kommande vinter blir snöfattig? Och därmed kylig? Syftar på bondepraktikan.
Eller var det tvärtom?

                   
Lyckades hitta en liten babyrönn med färgskiftning; grön/gul/röd. Rönnen är så vacker om hösten.

Kunde dock konstatera att det i de behagliga 19 graderna är det fortfarande mest grönt, fint och somrigt i vår natur. =)

Efter en 80 min lång (kort) stavgång igår avrundade jag sedvanligt med ett bad
i Sinken. Simmade liiite för länge och blev kall. På med sweatshirt, långbyxor, yllesockar (!) och in under filten. Så visst är hösten på G.

 


Sifferintresserad galning

Kom på mig själv att roa mig att koppla ihop kundernas postnummer med bostadsområde medans jag fakturerade. Mhm... 954 3x Gammelstad, 974 5x Hertsön, 976 3x Björks/Lulsundet, 972 4x stan, 975 9x o s v.
Tror jag satte de flesta utan att vara helt säker. Satt ju inte precis och slog upp svaren. Har nog ändå rätt bra koll på områdena i en kommun med 70.000 inv.
Sifferintresserad galning som jag är.

Vad gör man inte för hålla igång hjärncellerna under tiden av enklare arbete?

På sista versen

September är här. Den första höstmånaden. Blommorna börjar sjunga på sista versen. Mycket tacksamt med en trädgård där blomningarna avlöser varandra. Trädgårdsexpertisen som anlitats har gjort ett finfint jobb.Underbart knallrosa blomma ca ½ metern hög


Daggkåpan (!) blommar och trivs vid dammen.

 
Ännu en okänd men vackert gul blomma på ca metern. 


RSS 2.0