Njutning in i det sista

Passar på att njuta av de sista semesterdagarna. 

            
Dopp i kopp (smält smör i kopp med hackad lök, salt och potatisspad) på färsk potatis direkt ur eget land är en av sommarens godaste maträtter. Till detta hårt tunnbröd med bordsmargarin. Ej att rekommendera till GI-folk, vegetarianer eller fettvägrare. Vi tornedalingar känner till denna rätt. Men hur är det med er andra?

            
Vad gör man med en bunke full med de största och saftigaste jordgubbarna plockade direkt ur landet?


Jo, man har en baksugen mamma som snabbt slänger ihop en jordgubbstårta.
(Men innan fikat begav vi tjejer oss ut på våra respektive träningsrundor om
6,8 km resp 10,4 km. Nån måtta får det väl ändå vara med godsakerna. ;))

Har i skrivande stund lämnat stugan för denna gång. Men... njutningarna fortsätter över helgen in i det sista.


Kliar i fingrarna

Efter en tid i stan behövde jag få återkomma till stugan och dess miljö. Passade därför på att tillbringa ytterligare fem dagar utav min semester där.

Denna gång stod "batteriladdning" på min agenda. Behövde komma iväg, 
slappna av, sova ut, umgås med familjen och bli lite bortklemad med god mat, bastubad, bokläsning, vila, morgonträning och dagliga dopp i sjön.

Under min andra halva av semestern har jag kommit igång riktigt med träningen igen. Efter några dagars kraftig utförsjoggning i stan började knäna spöka varpå intervallträningen drogs ned till power walk resp stavgång.

Batteriladdning i all ära. Men emellanåt vill det till att klia i mina fingrar. Tur då
att syskonbarnen så gladeligen spelar Mastermind med mig.
Antalet rätta färger på raden markeras med vitt antal. Rätt färg på rätt plats markeras med rött. Bakom den blå luckan finns det rätta svaret.
Oj, vad jag älskar detta snabba och enkla tankespel! 

Som jag har målat i sommar! Hemmavid har fjärrvärmerören i lilltoan och vardagsrummet samt trappen mellan våningarna bestrukits vita. Stugan har försetts med falurödfärg utvändigt.  

Såg till att försäkerhets skull förse mig med lite färg även denna gång utifall att. Å.. jo visst blev jag åter målarsugen. Förutom att pallen förvandlades vit försågs en två meters golvtröskel med lack.

Ibland är det t o m rogivande att ta hand om den lilla handdisken som omväxling till diskmaskinen i stan.

Jag älskar verkligen det enkla stuglivet!! Vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade haft möjlighet att växla mellan stans snabba och automatiserade liv med landets enkelhet.

Men jag vet också att det inte är alla som klarar/gillar denna växling.

Tänt vare här

Jag gillar värme. Bidrar inte solen med det finns det numera alternativ. =)


Anlände till stugan i söndags efter en heldag i regnets tecken. Morgonen efter såg det inte mycket ljusare ut på väderhimlen. Nu var det dags! 
Snabbt proveldades det i min nyinstallerade kamin. Vilken ljuvlig värme som spred sig i stugan! Plötsligt gjorde det inte det gråmulna vädret så mycket. =)


Strax därefter fyllde jag på ved i både kamin och vedkorg. Förberett inför nästa tillfälle. Julimånad i all ära... hösten är trots allt inte sååå långt borta.

Ljuvliga semester


Vedeldad utebastu med dopp både innan och under bastubadet. Hårtvätt endast med hjälp av hinkar med uppburet älvvatten till den mysiga timrade bastun.

Intag av bästa champagnen ute i solen på altanen. Smörgrillade fjärilskotletter av fångad Bottenvikslax och handplockad färsk potatis direkt från landet.
Anslöt senare med båt till trevligt sällskap med eld på badstrand.

Mellan semesterns arbetspass hemmavid njuter jag semesterns ljuvliga liv!

Von trapp

Furutrappen till övervåningen får sig en översyn. Så småningom ett helt annat utseende.


Gisses vad många vinklar och vrår som skulle slipas. Slipade så det stod härliga till. Efter några timmar började det sticka i både fingrar och händer. Tur man inte jobbar dagligen med såna vibrerande maskiner.


Ibland är det inte tokigt alls med regniga semesterdagar. I alla fall maskerings-tejpade och grundmålade jag trappens alla delar (utom själva stegen) just en sådan dag.


Voilá en grundmålad trapp. Nu ska den härda i en vecka innan första lagret med täckfärg ska på. Så nu hoppas jag på en vecka med fina soliga dagar. =)

Predikanten


Till slut blev även jag övertygad om att jag även gillar Läckbergs böcker.
Till en början kändes det som att hon inte har historien klar när hon skriver. Upptäckter (detaljer) som inte avslöjas, o s v. Tyckte dock det rättade upp sig med dessa ej klara uppgifter halvvägs in i förra boken... så jag ger mig i kast
med boken som skrevs nästnästföre Olycksfågeln... alltså Predikanten.

Har nu lärt känna hennes huvudpersoner och får i och med den felaktiga läsordningen uppleva vad som hände dem ett par år innan.

The postcard

Brevbäraren kom med ett vykort adresserat till mig. =)

Från västkusten. Närmare bestämt från finfina Marstrand. En supervacker plats som jag för övrigt besökte och badade i (vad annars?) för ganska exakt två år sedan.

I en ålder mittemellan 35 och 40 händer det att jag emellanåt glömmer något. Eller sorterar det som mindre intressant att lägga på minnet. Men i alla fall...
Vem är Victor som jag ska hälsa? För att inte tala om Ola!? Och vad tusan hände egentligen i Pajala?!?

Någon som vet? ;) 

Farsan


Mitt inne i tredje semesterveckan. Lägger mig vid midnatt. Vaknar efter bara
3 timmar. Klarvaken! Ger efter ett tag upp försöken till att somna om. Så här
har jag nu hållit på under drygt två veckor av min semester.

Uppsöker soffan och sätter igång filmen "Farsan". I slutet av filmen kommer jag på mig att fälla några tårar. Berörd eller ett tecken på trötthet? I alla fall en medelmåtta till film. Betyg 3. Återvänder till sängen kl 5 och somnar som ett barn.

Det måste vara kaffet som spökar. Lovar mig själv att i fortsättningen INTE dricka kaffe efter kl 18. Föredrar hellre att kunna sova. Semester och allt.

Tårtcafé

Idag vankas tårta. Efter middagen vankas besök på ett tårtcafé så här mitt i fruntimmersveckan. Ska ta mig en tugga och lite tyst fira svågern som dock valt att tillbringa sin dag på annan ort.

Grattis M!

La bureauHar en tid saknat en byrå i hallen var jag kan dumpa diverse grejer vid hem-komsten. T ex mobiltelefon, solbrillor och annat som jag vill ha lätt till hands
då de kommer och går med mig. Var även ute efter lådor då viss ordning och reda gillas i detta hem.

Det stora möbelvaruhuset löste mitt behov. Expediten uttrustades med låd- och skåpinsatser i olika färger. Vita lådor medan skåpdörrarna är grå. Vid fototillfället har jag ännu inte slitit bort den blå skyddsfilmen (mer än kikat bakom den nedre vänstra) av luckorna.


När jag väl bestämt ordningen på lådor och skåp återstår det att fästa dess insatser i byrån. Senare ska byrån ev kompletteras med ben eller sockel. Avvaktar/känner efter lite i den detaljen.

Målning

Det är inte bara naglarna som behöver målas om somrarna.

Under midsommarhelgen noterade jag behovet av utvändig uppfräschning av stugan. Nu under semestern gjorde jag en kortare tripp upp dit och jobbade
under tre förmiddagar på med pensel, bock/stege och falurödfärg.

Nöjd med både insats och resultat.

Måndag 19 juli kl 6:45

Hoppar in i duschen efter en timmes träning. Semester? Javisst! Men slog upp
de blå redan kl 5 och kunde inte somna om! Trettio minuter senare gav jag upp,
klev i träningskläderna och intervallade joggning/promenad i 45 min.
Åter hemma lite armhävningar och situps med gymbollen. Grymt skön start på  dagen! Liknade scenario tidigt i torsdags och fredags. Å förhoppningsvis även i morgon bitti. Inspirationen är åter på flera plan. =)

Har efter håröversyn (läs: klippt mig själv) nu även tonat det själv. Nöjd med resultatet kan jag skjuta fram liiite på frissatiden som jag inte mäktade invänta två veckor bort.

Har nu mitt i semestern även stökat undan semester-jobbkörnings-måstena (lönekörningar och betalfiler). M a o återupptar jag min semester halvvägs in
och njuter än mer av den nu än tidigare. Slängde även in en ansökan om ytterligare ledig dag.. redan första arbetsveckan efter semestern. =)

Bortskämd

Bjöds igår på egenfiskad öring grillad på kolbädd. Serverades med färsk potatis och tunnbröd. Till detta hackades gurka och salladsblad ur eget land. Hade dock mage att komplettera salladen med köpta körsbärstomater. Behöver jag nämna hur gott det var?? 

Men dessförinnan avnjöts båtfärd till vedeldad utebastu. För ett bastufreak som jag är detta inget annat än livskvalitet. Att få njuta av brasans sprakande, inta bastuvärmen för att strax därefter slänga sig i vattnet!

Usch... så bortskämd man är/blir emellanåt.

Olycksfågeln


Inte alltid så lätt att hitta en ny författare man gillar att läsa. Gör i alla fall ett försök med en oläst bok av Läckberg ur min bokhylla.

Nya personer att "lära känna". Nya omgivningar att "måla upp" framför sig. Västkusten istället för Jungstedts Gotland. Inser att det kanske varit bäst om man börjat från början med första boken. Men, men... det får gå det här också.

Golvläggning

Operation sovrums makeover har tagit ännu ett steg. Det går inte fort men jag gör allt själv.Fick hjälp utav svågern att komma igång med golvläggningen. 1/3 del lade vi... eller jag med hans översyn innan jag med ensamt majestät måttade, sågade
och knackade vidare. Riktigt roligt att begrunda det fina resultat som man själv åstadkommit. 
Gamla golvet längst ned till höger; fyrkantiga mattbitar i blekt rosa. Intill golv-spånskivor, foam och det nya ekparkettgolvet. Likadant som det som ifjol lades
i allrummet intill. 

Sista 1,5 raden av golvläggningen bänglade lite. Telefonsamtal från svågern fick igång en trött och lite uppgiven Carina. Hans kommentar "Det är nu vetet skiljs från agnarna" vet precis var den tog och fick igång tjurskallen i mig.

Tack för hjälp och support M!

Den farliga leken


Har även läst Mari Jungstedts senaste kriminalroman "Den farliga leken".
Precis lika fängslande och lättläst som hennes övriga böcker. Så nu är jag förutom modellbransch, sjukdomar och mord även uppdaterad i Johan & Emmas, Anders Knutas & Lines och de övrigas privatliv också. ;)

La kamina

Kaminen i stugan står på plats. Hann aldrig lägga min hand/involvera mig i själva monteringstillfället. Tur är väl det för min tänkta placering var INTE
bättre än den slutgiltiga. Även om en vinkling i hörnet hade varit allra bäst.
Men det satte takstolarnas placering i förhållande till skorstenen stopp för.

Nu återstår det bara att "elda in" kaminen samt invänta svalare väder för
att anlägga en mysig brasa. MEN först vill jag njuta av många, långa och heta sommardagar.

Midsommar

Årets midsommar spenderades i stugan. En mycket lugn sådan då jag behövde ladda batterierna.

Sovmorgon, bokläsning, eftermiddagslur, VM fotboll, bastu, dopp i sjön,
Tom Collins hos stuggrannen, m m.

Inför midsommaraftons middagen hafsade jag ihop en midsommarbukett till köksbordet i föräldrarnas stuga. Tydligen syntes detta hastverk med tanke på kommentarerna jag fick. Haha...

 
På fin brikettbädd grillades midsommarmaten.
Till det ugnsgrillad grönsakskompott, grönsallad och öl.


En midsommar är ingen midsommar utan jordgubbar och glass till efterrätt. I sedvanlig ordning återvänder man till stan något kilo tyngre. Hmmm...

Mc-besökNi som känner mig vet att jag emellanåt gillar fart och fläkt. Ljudet av en motorcykel eller en tur på en skadar inte. Denna gång blev det ingen tur för mig. Däremot ett kärt besök av brorsan som lyckats slita sig ifrån huset i Måttsund. ;)

Vad är en bal...

... i festivitets salen på Stadshotellet? Om inte... alldeles, alldeles underbar...

Fick äran att inte bara bevittna utan även fota vänninans vackra dotter inför studentbalen i början på juni. 

Älskade hennes färger, klänning, håruppsättning, smink och blind dates kavaljer. I mina ögon helt klart balens drottning.Terrassmarkis

Den 5 meter långa terrassmarkisen fick äntligen lämna garagegolvet och komma upp på söderväggen. Vilken skillnad att kunna skärma av solen.

De för säsongen obehandlade utemöblerna har ställts på ände för att regnvattnet ska rinna av för så lite skada som möjligt.


Blomning

Träd och blombänkar har både knoppat och slagit ut.
Kryddlandet

I maj sågs det enorma kryddlandet över. ;)


Gräslöken hade överlevt sen ifjol.


Landet kompletterades med oregano...


... och persilja.


Nytt

Oj, länge sedan jag hunnit med att uppdaterat här. Nej, tiden har INTE stått still. Det har hänt grejer vill jag lova. Det ena ledde till det andra. Men i alla fall.

Behövde införskaffa mig en ny bärbar dator efter temissödet med den gamla för snart 3 månader sedan. Går ju inte att blogga utan dator.

I sedvanlig ordning var jag tvungen att läsa på inför investeringen.

Operativsystem, processor, m m. Utvecklingen stannar liksom inte upp.

Batterikapacitet, minne, hd-kvalitet, o s v. Vill ju inte köpa grisen i säcken
men heller inte mer till husbehovet.

Allt detta snyggt förpackat oxå. =)

Efter bildens tagning har jag även försett mig med en trådlös mus.
Så få sladdar som möjligt.

RSS 2.0