Gorgonzolaspäckad älgfilé
"Här talar vi nostalgi och riktigt käk. På restaurang Johanna lagade vi den här med oxfilé, och folk var som galna och bara beställde och beställde, till slut fick
vi ta bort den från menyn. Vi ville ju servera annat gott också!"
Får ni chansen precis som jag att smaka/äta denna grymma rätt, i detta fall
gjord på älgfilé, ta chansen! Jag är säker att detta är en rätt alla älskar!!
Antal portioner: 4
4 st älgtournedos (à ca 200 g)
200 g mogen gorgonzolaost (gärna Colombo)
smör till stekning
4 cl gin
3 st schalottenlökar, finhackade
6 cl rödvin
4 dl viltfond
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Friterad eller bakad potatis
Gör så här
1. Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit. Tryck in ca ½ msk gorgonzola i varje bit. Salta och peppra.
2. Bryn köttet hastigt i smör i en stekpanna.
3. Stäng av köksfläkten och häll på gin, låt flambera hastigt. Ta upp köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs löken lätt.
4. Smula ner resten av osten och häll på vin, viltfond och grädde.
5. Låt såsen koka ihop tills ca 5 dl återstår. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med friterad eller bakad potatis.
Härmed lägges en beställning av älgfilé till pappsen!!! ;-)
Hm, undrar om det inte är älgfilé vi har i frysen, dags aatt inventera.
Gud så gott! Synd att man inte känner någon jägare.