Göran, Göran, Göran


HAHAHA... asgarv. Ni som inte sett "Sommaren med Göran" måste bara se den. Såg den två gånger igår!

Djävulskyckling

Hur svårt är det inte att få smak på kyckling. Detta recept hittade J på nätet.
En av rätterna som fått mest beröm på "Tasteline". Men planera inte in denna rätt om tid inte finns.


1 st kyckling, ca 1500 g eller 4-5 kycklingfiléer
1 dl olivolja
0,5 dl citronsaft
3 st hackade vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 st charlottenlökar, finhackade
3 msk persilja, hackad
50 g smör, rumsvarmt 
flingsalt & svartpeppar

1. Dela kycklingen längs med bröstbenet så det blir två halvor. Lägg dem i en form.

2. Blanda olivolja, pressad citron, vitlök och chili med 2 tsk flingsalt och generöst med nymalen peppar. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den. Täck över med plastfolie. Låt marinera i kylen i minst en timme eller över natten. Vänd då och då. (Vi körde över natten)

3. Blanda schalottenlök och persilja med smöret och en nypa salt.

4. Sätt ugnen på 250 grader grill och ställ in kycklingen under grillelementet med skinnsidan upp. Grilla tills skinnet fått lite färg och blivit krispigt. Vänd och grilla undersidan lika länge.

5. Sänk värmen till 175 grader. Gnid in det smaksatta smöret runt kycklingen och placera den i mitten av ugnen. Salta och peppra och stek i ugnen ca 50 minuter tills klar vätska rinner ut när du skär snitt i lårets tjockaste del. Innertemperaturen ska vara 82 grader.

S N Ö

Nej, vi är inte insnöade. Bilden ljuger en aning, då den är tagen på övervåningen. Däremot har snöstormen nu har bedarrat.

Kl 6 igår bitti syntes ingenting utav den. En timme senare kom snön. Yrväder!
Nu ett dygn senare verkar den ha bedarrat. Just inkommen från säsongens första morgonskottning (30 min/pers). Passet efter jobbet igår blev en riktig genomkörare av kroppen. (Jämställs med söndagens 8,8 km promenad.)
 
Med varsin handplog (modell större och något mindre) hittade vi åter vår garageuppfart efter 80 minuter. Tänk om man varit ensammen... 

Snö är vackert i både frusen vattenform liksom smycken.

Laddar...

... för den förvarnade stormen (klass 2) med snöfall som är på ingång. Strax därefter skall visst Sibirienkylan slå till igen! Usch!

Hur laddar jag då? Passar på att genomföra mina långpromenader? Nej, istället tankade jag bilen, ställer in alla aktiviteter och häckar in mig under filten i soffan och njuter av "Mästarnas mästare". Knäppa jag.

Synd bara att mjölken just tog slut.

Påminnelsen

 
Har nu avverkad min första anställningsmånad i färg, tapet-, golv-, städmaterial- och bilfärgsbranschen. Puh, vilken lång beskrivning. ;)

Fick i alla fall en vit präktig orkidée när jag slutade mitt gamla i rörbranschen.
Har inte visat den förut. Vid fototillfället stod den i hallen. Numera ståtar den i vardagsrummet.

Den påminner mig lite om det som varit. Men inte kommer jag att glömma även om blomman skulle vissna. Passar i alla fall på att njuta av dess prakt så länge den varar. Dryga månaden nu.

Min förra orkidé som jag fick av svärmor under semestern blommade fram till jul. Men så stortrivdes den i det ljusa uterummet. Så seglivad lär denna inte bli.

Återhämtning

Hämtsushi i fredags. Orkade nästan inte vänta de 30-40 minutrarna det tog efter beställning. Efter intag stupade jag i säng redan kl 20!

Lugn lördag.

Igår söndag gjorde jag verkligen ingen nytta alls. Var sååå trött hela dagen. Pinnade på eftermiddagen iväg på en långpromenad för att kicka igång kroppen innan middagen. Det fungerade för stunden. Hoppade sen direkt in i bastun för att åter stupa på soffan innan middagen.

Jaja... tömde visst de sista krafterna jag samlat ihop under söndagsförmiddagen/
dagen. Behövde antagligen ta igen mig rejält. Antar att det är reaktioner från miljöbytet i och med jobbytet. Fr o m idag måndag är det på riktigt. Introduktionen är genomförd.

Genomförd motion vecka 3:
Måndag: -
Tisdag: -
Onsdag: 6,9 km stavgång (60 min)
Torsdag: 6,5 km promme (60 min)
Fredag: -
Lördag: -
Söndag: 8,8 km promme (80 min)


Gotteli gott gott

Andra helgen sedan min "nystart" efter jul. Helgen är för mig förknippat med någon sorts belöning. Denna helg består den utav fruktsallad, inspirerad utav Carina. Så enkla medel såsom skalade och nedklippta/hackade frukter; 
apelsin, päron och kiwi. Sött, gott och mättande som en belöning ska vara.

I övrigt går nystarten hur bra som helst. Men så var jag också grymt inspirerad inför den. =)


Dagens...

 

Dagens frukost: Havregrynsgröt med lingonsylt och laktosfri mellanmjölk samt 
en kopp te. Är visst outtröttelig. =)

Dagens insats: Redde ut skattekonton ett år tillbaka i fem bolag.

Dagens utflykt: Att lunchdejta med fd, fd kollegan Kent.

Dagens risktagande: Bastuaggregat och diskmaskin in action när jag lämnade huset för min promme samtidigt som sambon reste iväg. Låste och larmade 
noggrant om oss. ;)

Dagens undsättning: Snabbt som ögat skriva några nya stämpelkort till de som uppnått max på korten. Minutrar kan vara avgörande. ;) 

Dagens lättnad: Att det inte gjorde så mycket att lunchen drog ut en aning.

Dagens lunch: Lax i ugn, kokt potatis, sallad och hembakt bröd med flingsalt.

Dagens ingengörsjobb: Att stämpla in resp ut på jobbets stämpelklocka. ;)
Oj... vad det samlas ihop mycket tid på den.

Dagens mellis: Banan ur fikarummets fruktkorg
Dagen tålamod: Omsättnings-, marginal- och resultatsuppföljning på kostnads-ställenivå för perioden samt de senaste 12 månaderna inkl jämförelse med fjolårets siffror.

Dagens onyttiga: Aioliklicken till den annars så nyttiga laxen

Dagens fina: Nya fina steg och värden på stegräknaren.
Kvällens middag: Varma mackor och te i all hast.

Kvällens tv: Verkligen INGENTING! Slog igång, zappade igenom och slog av.

Kvällens skratt: SMS:et jag erhöll med diverse nya ordspråk.
Kvällens smarta tekniska: Den trådlösa telefonen som gör att man kan göra flera saker samtidigt utan att gå inte på detaljer. :S

Kvällens sanning: Efter en timmes promenad och avkopplande bastubad är det skönt att krypa ned i sköna sängen.


Drömmar

Det finns olika sorters drömmar. Framtidsvisionerna och så har vi dem som besöker en nattetid. Jag har drömt lite skumt två nätter i rad.

Första natten drömde jag att jag satte mig i min bil. En tänd cigarett slängdes mot bilen. Poff! Plötsligt satt jag mitt i ett brinnande inferno! Lugnt och metodiskt tog jag mig däremot ur bilen. Puh!

Andra natten drömde jag att jag och sambon lämnade bägge bilarna och huset olåsta. Detta slog oss efter bara två... max tre minuter varpå vi raskt återvände hem igen för att finna bägge bilarna stulna.

Undrar just vad drömmarna betyder?

I natt fick jag sova ostört. Inga konstiga drömmar. Skönt.

Sporre & samvete

Min stegräknare, tillika avståndsmätare och klocka med automatisk tidtagning är suverän!

P g a dubbla sensorer kan man placera den hur som helst och ändå räknar den korrekt på stegen. I snöret runt halsen, i fickan eller i handen. Äntligen är det slut på antalet missade steg, m m.

Då jag bara använder stegräknaren i träningssyfte (ej i vardagen) blir den min sporre, MEN även mitt samvete då den har automatisk lagring och nattlig nollställning av dagens värden samt en veckas dagligt minne.
De dagar man inte tränar kommer man inte ifrån den stora NOLLAN i samtliga värden. Detta får man helt enkelt lära sig leva med i en veckas tid. ;)

Löpande under veckan presenteras motionen i kolumnen till vänster. Enbart för för träningsdagbok summerar jag sedan veckans motion.

Vecka 2
Mån:   4,9 km promme (45 min)
Tis:     4,9 km stavgång (45 min)
Ons:   4,5 km promme (45 min)
Tors:  -
Fre:    -
Lör:    -
Sön:   4,9 km stavgång (45 min)

Hemkunskap

För lat för att åka och handla. Så pass att man blir utan frukost. Fram åkte den 
gamla hemkunskapsboken (sen högstadietiden).

Varma scones direkt ur ugn med smör som smälter emellan och en kopp te fick duga. Men hu jedanes om det blir något över. Torrt som fnöske. God morgon!


Utvilad och energisk

Sambon bortrest sedan ett par dagar.

Har verkligen slappat under tiden. Vaknar pigg redan kl 7 på lördagsmorgonen... utvilad och full med energi.

En energi som innebär att jag hunnit sortera två tvättkorgar med tvätt och kört en maskin, vikt bort tidigare ren trippel tvättmängd, dammsugit huset inkl garage, diskat (maskin och hand), sorterat in räkningar och satt bilen i värmare. Men även duschat och rakat bort kalsongerna ;) som Lappshakira utrycker sig.

Allt detta innan jag intar lördagsmorgonens frukost. Nu är både jag och hemmet redo för min rajtan tajtan. Great!

Uppdaterat senare
Min rajtan tajtan var inte utgång. Nej, istället var det dags att genomföra 1:a kvartalets shopping. Ja, det är nästan så. Ingen älskare av affärer. Samlar istället ihop till en gedigen lista som sen betas av i rasande takt:
Readukar från Hemtex (säljer dem någonsin nått till ordinariepris?), Craft skidbyxor, skön flanellpyjamas (Lindex), Adidas mjukisbrallor, Sport BH (Lindex).

Svängde även förbi på flera koppar kaffe hos E & N på Skurholmen. Oj, så fint dem renoverat på hela mellanvåningen under fjolåret! Varenda vägg var förändrad alt borttagen, liksom fönstrena på huset.
Öppen planlösning med nytt större kök, matsal och vardagsrum. Man känner knappt igen sig. Året innan lyftes taket bort och en extra våning byggdes på huset. Dessutom har huset byggts ut med en rejäl hall och hela källarvåningen setts över. Verkligen inga små projekt dem rott hem. Grymt imponerad!

Färgsprakande godis

Helg... Mitt godis består numera av färgranna morötter och gurka i stavar. Åtminstone en tid framöver. Tack syster för inspirationen efter bastukvällen
i söndags.


Med "lådda"

Sedan jul har jag haft med mig matlåda till jobbet varje dag. Evigheter sedan... 
De senaste 2 åren har jag istället lämnat arbetskraften för att inta lunch ute.
En ny omvändning? Ett nyårslöfte? Nope, men det underlättar grymt att lära känna sina nya arbetskollegor (att äta på plats) och introduktionen (som varar ännu en vecka).

Har burit med mig de mest varierande lådorna. De baconinlindade ädelostfyllda kycklingfileerna med ris var grymt goda men också mindre nyttiga. Tuben med färdig ärtsoppa och ostmackor kändes inte lika upphetsande. Däremot har Korvgubben tvärsöver gatan inte lockat alls. 



Working girl

Om kvällarna motionerar jag eller så sitter jag med jobb. På jobbet jobbar man i gamla BAS-kontoplanen. Sååå.. nu sitter jag med arbetet att konvertera från den gamla kontoplanen till "nya" EU-Bas kontoplanen i samtliga SEX bolag. (Planen som slog igenom för drygt 10 år sedan.) Har gjort det förr. Börjar få rutin nu.

Tanken är att övergången ska ske i samtliga bolag. Alla dessutom fr o m det nya räkenskapsåret som började den 1 januari. Det börjar brinna i knutarna.
Har m a o kastat mig helhjärtat in i mitt nya jobb. =)


Livet efter julfrossan

Efter all advents-, jul- och nyårsfrossande känns det helt rätt att införa ett rörligare liv utan några som helst godsaker en tid framöver. För när sunkigheten
är värst känns vägen till det ”nya” livet befriande. Där står jag nu.

Godsaksuppehåll, bättre matintag och motion ska bidra till en fastare kropp. Körde igång vid midnatt denna första hela arbetsvecka. Jag har gjort det förr.
Så detta är ren tradition för mig i januari.

Har fått en finfin stegräknare att hänga kring halsen. Nu ska den komma till användning. Har ställt in så den även uppger rätt tid, sträcka och kalorier.

Nu gäller med andra ord nya friska tag igen!


Vinter

Efter torsdagens kylchock har temperaturen chockstigit till ynka -2 grader. Ljuvliga tider. Börjar visst uttrycka mig som kvällstidningarnas löpsedlar. ;)

Igår (lördag) plockades julen ned. Gjorde även en garageöversyn. Fyllde bilen till max med sopor/skräp och svängde förbi återvinningen. Skönt att få rensa undan.

Även bloggen är nu städad och går i vinterskrud. Kör nu med inredning "vinter" både på blogg och hemma. Enkelt och avskalat i vitt, svart och grått med ljus att tända i rummen där man vistas. Varmt, harmoniskt och skönt!

Brrr.... svinkallt

Idag är det kallt. -29,7 grader utomhus. Behöver jag nämna att jag väljer att befinna mig utomhus så lite som möjligt? Hade det inte varit för jobbet hade jag inte lämnat huset. Rör mig endast mellan hem, bil och jobb. Fattar egentligen inte att jag valt att bosätta mig här frivilligt. Drömer mig gärna bort till varmare breddgrader.

Det är nu över ett år sedan jag senast gjorde en översyn av DVD-spelarens hårddisk. Senast det begav sig råkade jag av misstag radera en hel inspelning istället för en bortklippt reklampaus. Detta tack vare att jag var mer uppmärksam på beskrivningen i den 3 cm tjocka instruktionsboken än på intruktionerna på tv-skärmen. 

Ikväll har jag utan större tabbar ägnat mig åt att namnge inspelningar, redigera bort reklam och annat tjafs samt bränt ned program/filmer på dvd-skivor; Svenska melodifestivalen 2007 och 2008, Stjärnor på Is 2008, Holiday, m m.
Ja, inte de mest färska programmen. Men ändå.


I skrivande stund har jag satt spelaren att göra en hårddiskoptimering.
Låter det trist? Mmm... men nu är det gjort. I princip utan den feta instruktions-
bokens hjälp (stjälp).


Spikis


Ställer klockan på 10 minuter och lägger mig bar direkt på min nya fina spikmatta. Aj.. det sticks. Men så... John Blund uppsöker mig efter bara några minuter. Rrrring. Måste snozza och slumra vidare i ytterligare 10 minuter.

Powernap efter jobb, middag och disk är underskattad. Liksom de sylvassa piggarnas effekt.

Hade känningar i höger axel. Försökte under kvällens gång själv massera området utan resultat. Vid sängdags lägger jag spikmattan runt kudden och knölar in den mot axel, hals och kind. Ca 10-15 minuter räckte för att få bort känningarna.

Den är verkligen superb (!) min fina lila "spikis" julklapp.

Pyjamas.. klädsel eller ej?

Får man gå omkring en hel dag i pyjamasbyxor, linne och morgonrock? Det var i alla fall vad jag/vi gjorde på årets första dag. Slumrade lite lagom till Ivanhoe under eftermiddagen. Vid det här laget vet man ju i detalj vad som händer.

Den andra styrde vi kosan lite norr/österut för att fira den nyblivna 40-åringen i hans/deras stuga eller rättare sagt timrade hus på två våningar. Trevligt, lugnt och fint men kallt (fick ta till starthjälpen på bilen för att alls komma oss iväg).

Övernattade hos svärföräldrarna innan vi idag söndag åkte ytterligare österut och besökte det stora möbelvaruhuset. (Det var ju trots allt 7,5 månad sen sist.) Middag och matlåda hos svärföräldrarna innan vi åter styrde hemmåt. Tack, tack!

Rundar nu av framför tv:n... i just pyjamasbyxor, t-shirt och morgonrock.
Mys pys!

Årskrönika 2009

Lägger ännu ett år till handlingarna. Vad hände under året? En kort summering.

Boende
Renovering av allrummet på övervåningen, inredning av mycket flitigt nyttjat uterum, utomhusaktiviteter under sommarhalvåret såsom byte av altanräcke, markiser och utebelysning.
Plågade även er bloggläsare med otal foton från den vackra trädgården.

I höstas firade vi 1 år som husägare. Trivs som fisken i vattnet. =)
 

 

 
Unna
Året då jag badade mer än någonsin! Den hittills längsta utomhusbadsäsongen
i mitt liv; 16 maj - 14 september. 4 månader är inte illa på dessa breddgrader.
Bor ju faktiskt på breddgrader norr om Island.


Böcker/film
Om 2008 blev året då jag läste så blev detta film året, även om jag hittade Håkan Östlundhs böcker. 2009 var året då Stieg Larssons samtliga böcker gick upp på bion. Diggar Lisbeth Salander rollfigur skarpt!


Upplevelser
Årets utan tvekan bästa upplevelse var de två konserterna med Springsteen på Stockholms stadium 5 och 7 juni. 


Träning
Lyckades utöka träningen till 8,5 månader innan (ursäkta uttrycket) det "kukade" ut sig fullständigt. Återupptogs igen månaden innan jul. Så välbehövligt och skönt. Nu ett ofrivilligt brejk över jul/nyår p g a tids/orkesbrist p g a storhelger, jobbavslut och nytt jobb.

Hälsa
Klubbad säl blev ett återkommande uttryck under året. Mycket sliten, dålig sömn och utpumpad med jämna mellanrum. Däckades slutligen drygt 3 veckor utav 
oktober månad. Svininfluensa eller ej? Ville/fick inte veta.

Gjorde i höstas av med ytterligare fem ofarliga men fula födelsemärken.
Min f d svägerska Frida bragdes så tragiskt om livet i augusti.

Jobb
Mycket, mycket, mycket... indragningar, förändringar, förflyttningar. Slutligen ett ohållbart okontrollerbart accelerande tempo efter semestern. Resulterade sedemera i egen uppsägning i höstas p g a nytt jobberbjudande.


Avrundar härmed 2009 och ser fram emot ett nytt spännande år - 2010.
Har alltid gillat jämna årtal bättre än udda. ;)

Nyårsafton

Ännu vid 13.30 tiden strosade vi runt i pyjamas när vi fick en påringning om analkande besök. Härliga Sussi & Markko med barn var på ingång. Snabbare dusch, påkläddning, tandborstning, linser, röj, m m har jag sällan skådat. Haha.

Hastade oss senare till mataffären. Lagom till JVM hockeyn (Sve-Fin) hade vi snört ihop en enkel tvårättersmiddag på tu man hand.

Givetvis en dukning i svart och glitter. Vips omvandlades adventsljusstaken till nyårsstake. ;)


Meny:
Pepparbiff (medium), egen rödvinssås och klyftpotatis samt grönsallad och vitlöksbröd. Ett glas rött.
Nyårsgrogg i en paus innan även kaffe och glass/hallon/maränger/chokladsås-efterrätten så småningom intogs.


Tända maschaller, lykta och ljus. 

 

Traskade sedan över till Mika och Anne för trevligt socialt umgänge, tolvslag, raketer på håll och ytterligare ett par timmars surr och skratt.

GOTT NYTT 2010!!!

RSS 2.0