Spök-kar

Idag är det den 31 oktober. Alla helgons afton eller Halloween som de engelsk språkiga länderna kallar denna högtid.

En högtid som ursprungligen kommer ifrån att 314820-70
kelterna firade sommarens slut och vinterns början. Man trodde att onda väsen var i farten denna natt och behövde därför skrämmas
bort med eldar när det mörknade. Därav seden
att göra "dödskallar" av urgröpta pumpor och
tända ljus i dem.

Enligt en gammal irländsk tradition skulle också
de döda återvända hem denna natt och behövde vägledas med ljus och eldar.

I USA firas den högtid med att barn går omkring utklädda till spöken, vampyrer eller liknande och knackar på hos folk och frågar "bus eller godis?" (eng. "trick or treat").

Jag firar inte Halloween mer än att under Alla helgona helgen tänka på de bortgångna. De ljusupplysta kyrkogårdarna blir så vackra när mörkret sänker sig. De barn som utklädda knackar på hos mig brukar istället för godis få frukt. Antagligen inte så uppskattat men tanken är i alla fall god.

Här kommer dock mitt bidrag till denna spökande högtid; mina salt- och pepparkar inköpta på Cypern tidigare denna månad.

Buuu... och kram på er!
  
314820-72

Bildoktorn

Ikväll har jag tillsammans med 16-åringen besökt doktorn. Bildoktorn... en privat sådan som alltid ställer upp när min bil behöver en översyn. Det är så skönt att ha denna möjlighet. =) 

Pärlan 
Smutsiga pärlan på billyften.. en ovanlig syn!

En packning, lite pasta och ett par nya bultar med brickor och muttrar var vad som behövdes för att bilens avgassystem åter skulle bli i superskick.
Nya torkarblad runtom gjorde så här i höstrusk och mörker susen för sikten. Avrundade besöket med en välgörande tvätt och pärlan skiner så där rött och vackert igen. När bilen mår bra... trivs jag!

Nu ska nästa veckas bilbesiktning gå som en dans.

Sålt smöret och tappat pengarna

Usch vad gårdagen kändes lååång. Måndag med väckning redan innan fem
(J skulle till Umeå). Redan efter kl 13 började det att skymma p g a det regn-
tunga vädret och helgens klockvridning.

När det äntligen var dags att ge sig av hem från jobbet hade det börjat regna, så någon promenad på 5 km i tunna arbetskläder var det inte tal om. =(
När jag väl förlikat mig med tanken att slänga mig på bussen kunde jag inte hitta mitt busskort! Det som alltid finnas i höger bröstficka. Använde det senast på morgonen på väg till jobbet. Letade i samtliga fickor, handväska och ryggsäck men nada! Puts väck!! Suck...
Det kändes som man sålt smöret och tappat pengarna. Jag som aldrig någonsin har tappat bort nycklar, kort el dylikt. Är hur strukturerad som hellst på den fronten. Bara att erkänna för sig själv och knata iväg för att spärra kortet och införskaffa sig ett nytt. Det kändes som att motgångarna var många igår.
Inte bara vädret...
314820-78

Väl hemma började frosseriet till tröst. Gjorde i ordning den godaste ham-
burgaren. Evigheter sen jag ätit en hamburgare. Så där ja ... då var den fina sviten bruten! Till efterrätt köpte jag mig en dubbeldajm! Smaskens!
Sen hägrade soffan. Där blev jag sen kvar resten av måndagskvällen.

Tur att solen kikar fram idag.... =)

Bonderi, grannfejd och ensam mamma

Ny vecka betyder förutom jobb, träning och hemmafix även slappa stunder i soffan. Bjuder på de lättsamma tv-program jag kikar på under veckans gång.

Tisdag kväll brukar jag slöttitta på grannfejden. Helt sjukt vad grannar kan ställa till det för varandra. Vilken mardröm att som villaägare få en ny granne som inte kan vara sams med någon utan kör sitt eget race utan att visa hänsyn. Inte ovanligt att osämjan håller på i flera år .... tragiskt! Oftast tills att endera parten väljer att flytta.

Tisdagskvällens höjdpunkt är ändå Desperate Housewives kl 21 i kanal 5. Roligt att följa rikemans kvinnorna som bor på samma gata och deras eskapader.

Onsdagar kl 20 sänds Bonde söker fru. Fredrik, Karl-Petter, Anders och Susanne är fyra bönder som söker en respektive. Fyra väldigt olika bönder. Den förste
så fruktansvärt blyg, den andre så där bus-snygg, den tredje är programmets snygging och den fjärde med glimten i ögat. För att de utvalda ska lära känna
bonden gäller det att kliva fram och ta för sig. Något som inte kan ske utan de andra tjejernas avundsjuka då alla vaktar på varandra. Helt sjukt! Ta för er då och sitt inte där och gnäll...

Om fredagarna går IDOL. Har dock gett upp programmet då det inte håller samma klass som ifjol. Förstod att det skulle bli svårt... ; )

Om söndagskvällarna gillar jag att följa de ensamma mammornas jakt efter den nya kärleken. Tyvärr sänds det sista avsnittet kommande söndag. Lite som bonderiet men med en skock barn istället för djur som jobb/fritidssyssla. För att citera ett humorprogram:
- Jag trodde hon skulle vara ensam. Men hon omges ju av en hög av ungar. =)

Nytta och nöje i helg

Helgen känns så mycket längre när J jobbar fredagen i stan istället för i Umeå
28 mil bort. Då försvinner inte fredagskvällen till hans hemresa. :S

Jag och J var på hockey i lördags. Luleå tog emot Djurgården. För första gången gick matchen kl 18.30 istället för kl 15. De kommer visst att göra så med matcher som sänds av betalkanalen. Vilken enorm skillnad! Tusen gånger bättre.
Då hann man både med sovmorgon och uträtta en massa ärenden under dagen innan middagen. Och dessutom promenera till ishallen 35 minuter bort. Synd bara att Luleå åkte på däng, trots flerdubbelt mer skott på mål. Det ville sig verkligen inte! Förstod mig inte mycket på showen innan nedsläpp. En tjej som svingade eld kring sig i ett par lycktor på repstumpar. Hmmm... Å var kom alla barnen ifrån? Var omringad av barn på G-läktaren. Var det de hockeyintresserade singel-
pappornas helg med sina barn?

Efter matchen var det skönt att sjunka ned i soffan till en film. Kan inte minnas när jag senast sett en hel film som börjat först kl 23 och som sänts i en reklamkanal. Blev ju aldrig trött!!! Antingen gjorde kaffet under hockeymatchen susen eller så har jag promenaderna att tacka. Så härligt pigg!

Söndagen gick jag med slashascha kläder 314820-76
hela dagen. Faktiskt riktigt skönt! 
Röjde fram klädkammaren tillika innerförrådet. Sex vändor med prylar till övre förrådet. Känns riktigt nice att gå in där igen. Var sak på sin
plats och massor av rymd. =)

Jag bor i en trea på 75 kvm. Är det sjukt att ha 11 klockor hemma? Räknade nämligen dem när jag skulle ändra tillbaka till vintertid idag.

Hann även hämta syster och hennes man från flyget, sylta, veckohandla, renbädda och tvätta hela tvättkorgen tom. Känner mig riktigt nöjd med helgen som varit.

Nu är jag redo för en ny vecka. Come on!

Dröm-huset

I morse vaknade jag och mindes att jag drömt att jag/vi blivit husägare. Det är väldigt sällan som jag minns om/vad jag drömt om på natten. Men denna dröm minns jag t o m i detaljer.

Ett tvåplans hus där övervåningen var fint men med ett gammalt kök (typ kokvrå) bestående av något enstaka skåp och en liten delad kyl/frys från 50 el 60-talet inrymt i en skrubb till stora delar utan golv. Jag som vill ha ett stort och öppet kök. 

Nedervåningen fullständigt oinredd stod som på pålar med stora öppningar i fasaden. Bara att kliva in utifrån. Grusgolv och med det slagna golvet på övervåningen väl synligt nerifrån. Ingen isolering eller redig stomme mellan våningarna. Minns att jag bekymrades för golvdrag på övervåningen inför den analkande vintern. Ja konstigt vore det väl annars...

En stor och fin hörntomt bestående av en enorm gräsmatta med flera stora ofräscha komposter. Stora ytor av gräsmattan var mjuk, blöt och sunkig. På köpet följde den risigaste gräsklipparen jag någonsin skådat...  i sämre skick än min nuvarande rostiga handjagare. Vill i verkligheten inte ha en alltför vräkig tomt.

Tyvärr ett riktigt mardrömshus visade det sig. Huga... 

Blev dels förvånad över min dröm då jag/vi ligger lite lågt med ev husköp just nu
(är knappt in på Hemnet, vilket var mitt stora intresse under hela sommarhalvåret) och dels på det överraskande risiga skicket då jag/vi inte brukar lämna nått åt slumpen då vi kikat på ett ev gemensamt boende samt att vi vann en budgivning. 
(Harkl... inte konstigt med tanke för vad vi fick för pengarna.) 

Vet inte hur jag ska tolka denna mardröm?? :S Kanske lika bra att fortsätta som man har det idag utan både utveckling och överraskningar.

Livstalsanalys

Gjorde en test som bygger på personnumret och som stämmer fruktansvärt bra på mig. www.ditthoroskop.nu/se/livstal.htm

Livsväg 7, den självständiga perfektionisten:
Personer med livstalet 7 är individualister som har stort behov av att då och då
få vara ensamma. De har god intuition och är bra på att analysera. Sjuor tycker inte om när andra säger till dem hur de ska göra.

Är du en sjua så kan du uppfattas som lite mystisk, kanske därför att du klarar dig så bra på egen hand. Du är noggrann, nästan på gränsen till perfektionist. Detta kan medföra att du helst har ett arbete som innebär någon form av specialisering. Du hjälper gärna andra människor och har förmåga att få dem
att må bra. Du är även en fena på att kunna handla vid de rätta tillfällena. Din djupsinnighet behåller du gärna för dig själv då du är rädd för att bli miss-förstådd.

Din vana att skjuta upp saker och ting är inte så uppskattat hos andra och det drabbar även dig själv. Vid möten med människor som du inte känner kan du vara ganska otrevlig och kylig. Att ibland ta till dig andras råd skulle kunna hjälpa dig mer än du tror.


Mina kommentarer:
Mystisk?... vet inte. Tycker jag är rätt öppen av mig. Kan tolkas som kylig innan
man lär känna mig då jag är urkass på kallprat. Är även väldigt rak och ärlig av mig. 
Handlingskraftig ... gillar när det händer saker men tyvärr som mest effektivast först med kniven på strupen, då avverkar jag snabbt i mina listor. =)
Är väldigt aktsam för att bli misstolkad. Jag månar om mina vänner och gör allt för
att de inte ska hamna i trubbel. Själv är jag rätt självständig och behöver ensamtid. 
Är mycket för att analysera. Tar också mycket lärdom utav mina erfarenheter.
Noggrann... javisst. Specialiserad... trivs mycket bra som ekonom med utmaningar.


På vägen hem

314820-75Har som jag tidigare nämnt ställt undan cykeln inför vintern till förmån för bussen till jobbet på morgonen. Och i mån av tid för en skön promenad hem igen på de knappa 5 km.

Efter förra veckans stressade schema har det nu lugnat ned sig en aning. Och tid finns åter för denna njutbara syssel-sättning.

Efter timmar av dans och bugg på festen i lördags drog jag på mig en präktig träningsvärk. Den smög sig så sakteliga på mig i söndags eftermiddag för att kulminera under måndagen. Vissa stunder kändes kroppen så stel så jag kände mig som Pinoccio. Ni minns väl den lilla sprattelgubben i trä med långnäsa i sagornas värld?
314820-73
Idag kände jag mig något mjukare i kroppen igen. Bestämde mig tidigt för skippa bussen för en skön promenad hem från jobbet. Tyvärr försvann solen och en dimma smög sig in över stan. 

Har en rätt fin promenadväg
hem längs Lulsundskanalen. Gillar också att det är fordons-
fritt då stråket endast är ämnat för gångtrafikanterna.

I samband med skymningen tändes lamporna. Trots att dimman sjönk blev luften aldrig så fuktig att det kändes vått. Och med en temperaturen på hela 6 grader ... nice!


Uppvaktningar

Kan inte glömma ett par episoder från helgen, varför jag väljer att skriva av mig dem...

Uppvaktad i dubbel bemärkelse utav charmörernas charmör. Åtminstone är det vad personen ifråga verkar tro om sig själv. Kollade läget redan under fredags-kvällen:
- Är du bortgift?, frågade han mig när han av någon anledning skulle krama om mig och kollegan när vi tackade födelsedagsbarnet för "öppet hus" kvällen.
- Nej
- Bra för jag är singel.
Va?? Han skulle kunnat vara min pappa!! Gammal och gigantisk! Stor på alla sätt och vis. Inte i min smak överhuvudtaget och inte aktuell för fem öre. Är ju inte singel precis. Sååå... bevisligen kan inte ens den som badar i pengar kan få allt.

I lördags fortsatte det. Lyckades nästan undvika att bli uppbjuden så när som på när taxin redan var beställd och orkestern var inne på kvällens tre sista låtar. Hann inte vika undan och ville bara sjunka genom golvet när han överraskade mig bakifrån. Väl på dansgolvet ville han stajla genom att snurra iväg mig, trots att jag inte dansar utan en ordentlig styrman. Något jag helt lugnt förklarade för "frankenstein" med ansiktet i höjd med hans bröst... med ytterligare överraskningar till följd. Hu...

Även J blev uppvaktad och nästan avklädd. Åtminstone var en viss frökens fingrar snabba att hjälpa honom att knäppa upp ett par knappar på skjortan när kavaj och slips åkte av inför ännu en tur på dansgolvet. Fler försök gjordes men utan resultat där. Hehe...

Trots dessa missöden tror jag J uppskattade att följa med mig på helgens festligheter med jobbet. Men nu lär det dröja innan utomstående bjuds in till
våra tillställningar... lugnast så.

Förberedd för mitt "nya" liv

Måndag morgon och jag är nu fullständigt övertygad om detta är första dagen
på mitt "nya" liv. Alldeles för lite träning och på tok för mycket mat, jobb, fika och festligheter på sistone. Känner mig mer än mättad. Nu har hungern på löpband, träning och ett sundare liv återinfunnit sig.
Mitt gamla träningskort löper snart ut och ett nytt ska införskaffas. Ska då passa på att byta tillbaka till mitt f d träningsställe. Föredrar lite mindre maskinkörning och mer fria vikter. Men dessförinnan ska jag i veckan med tunga steg äntra löpmaskinen på gymmet och piska kroppen hårt. Nu finns det inga ursäkter längre...

Ute är det mörkt, blött och "lågt" väder. Perfekt att avsluta utomhussäsongen och krypa in i "bunkern" igen. Vore dock skönt med någon minusgrad och ett par centimeter nysnö för nu är jag förberedd. I lördags vinterutrustades bilen. Dessutom magasinerades grill och utemöbler. Även uteväxterna är nu ett minne blott.

Välkommen vintern och ett sundare liv!

50 års fest... dag nr 2

Jaa.. då ska veckans alla festligheter avrundas. Ikväll är det dags för 50-års firande dag nr 2. Igår blev det en lugn och trivsam tillställning på chefens
"öppet hus" för leverantörer och samtliga anställda. Lite dålig uppslutning...
av det jag såg men så kom jag dit mitt i allt. Vet att folk redan hunnit komma
och gå innan min ankomst.

Ikväll  väntas 80 personer. Chefens familj, syskon och de närmast anställda
med sina respektive ska mingla och umgås. Bordsplacering och finkläder vankas. Festen startar kl 19... om timme alltså. Med andra ord är det bäst att sätta fart.

Tjing!!

En kort resumé från gårdagskvällen

Massor av folk och lite trevande start med mingel (inte min grej). Vid "dusch-bordet" hittade vi så våra platser och en kort presentation av alla inbjudna tog vid. (T o m en förlovning i sällskapet deklarerades!)
Innan middagen tog sin början fick vi lära känna födelsedagsbarnet lite extra via ett bildspel. Massor av oavslutade projekt var en gemensam nämnare. Är glad att vi fick kollegan Lars med respektive till bordet. Det övriga sällskapet var rätt åldersstiget och lite finare folk. :S 

Lite oro i leden då kyparen skulle hälla upp ett glas vin till maten och skojade:
- Du tål ju vin. Det minns vi från igår.
Lyckades dock lugna J:s skärrade blick. Han visste ju hur nykter jag kom hem kvällen innan. :S

En del telegram lästes upp från politiker och kändisar från jordens alla hörn. :)
Trots en gedigen umgängeskrets är bekantskapskretsen inte riktigt så stooor.

En "malmbergspåg" hade vägarna förbi festen och spexade till riktigt bra i det "röriga" sällskapet. Spexet avrundades med ballongdansen innan den riktiga dansen tog vid till levande orkester. Ett numera uppsluppet gäng dansade polishen av dansgolvet. Både jag o J var uppe i omgångar. Vart tog tiden vägen? Roligt att få umgås med sina kollegor utanför jobbet och i uppklätt och uppsluppet tillstånd. Tack J för att du ville följa med.

Kvällen blev riktigt lyckad! Hrmpf... är det en analkande träningsvärk i kroppen?

Förberedd för fest!

Usch... vilken hemsk arbetsvecka det varit. Men nu är det fredag eftermiddag och det känns betydligt bättre. Mycket tack vare den långa promenaden igår kväll.
En promenad i ett fruktansvärt högt tempo! Benen känns nästan spaka än!
Med musik i öronen tog det en timme innan jag fick jobbhysterien att släppa från skallen och ytterligare 45 min innan jag åter nådde lägenheten. 

Nu är alla presenter inhandlade och iordningställda inför kvällens och helgens festligheter. Nu är det bara att slappna av, släppa loss och börja njuta. Ska bli hur trevligt som helst.

Hoppas ni får en underbar helg... för det ska jag (vi) ha!

Kaos och inställd IKEA resa ... snyft!

Nu har det verkligen kört ihop sig!!

Övertid på jobbet varje dag. Inte så många timmar men tillräckligt för att suga musten ur mig. Alla ev planer på att komma iform och få ordning hemma är strandade. Träningen ligger på is förutom promenaderna som jag bara vägrar släppa trots mitt schema! De är så nödvändiga för att rensa hjärnan, få frisk luft och nya krafter. Sen är det bara mat och sömn som gäller.

Helgen är redan nu mer än väl fulltecknad. Finns inga utrymmen för spontanitet.:(
När det är så här illa ... riktigt lääängtar jag till nästa helg. Då ska jag inte boka in nått utan bara ta mig tid för spontana grejer, njuta och ha roligt. Jag måste inse mina begränsningar. För att få allt annat ska klaffa i helg ser det ut som att jag blir tvungen att tacka nej till en tjejtripp till IKEA i helgen! Jag sörjer... snyft!

Nu inriktar jag mig på en dag i taget för att överleva fram till och med nästa fredag. Då borde det se ljusare ut igen.

Förstådd tack vare kroppsspråket!

Jag är född vid finska gränsen. Har även spenderat mina första 26 år där. Trots det kan jag inte finska. Eller kanske just därför...

Efter flytten till Luleå (13 mil från gränsen) trodde jag i min enfald att jag inte skulle behöva prata "finska" längre (lägger till ett i efter varje svenskt ord) eller att ha tolk för att göra mig förstådd. Men i veckan tog det tvärstopp. :S

Fick tips av min svåger om en vettig däckfirma i närheten. Tyvärr glömde han att nämna att ägaren och de anställda knappt pratar svenska! Något som gick upp för mig i måndags när jag försökte göra mig förstådd med en lurvel gällande 
vinterdäck till bilen, vilket inte heller är min starkaste sida. Märken, dimensioner, 
tum och priser hit och dit. :| 

-Slut! Kom tillbaka ... inte i morgon... men sen, sa han åt mig efter diverse kroppsspråk och letande i lagret.
Onsdag menade han men jag vågade inte bjuda honom på "keskiviiko" för då hade han antagligen kört över mig med sitt "perkklande".

Idag var det då onsdag och dags att återvända till "brottsplatsen" och göra upp. Såg verkligen inte fram emot besöket. Lyckades inte heller lura med min svåger som tolk. Räckte då fram en post-it lapp med däckens namn och dimensioner för att förstå varandra men utan resultat. Lyckades till slut leta upp traven med mina nya däck.

- Dässa, sade jag.
- Bra, svarade han.
- Betala med kortti? undrade jag då.
- Jåå, svarade han.

Så avrundade vi vår "diskussion" med:
- Takk, takk!

Båda parter nöjda och belåtna. :S

Grattis, grattis, grattis...

Då är vi mitt i veckan då födelsedagarna åter hopat sig.

Inom loppet av åtta dagar känner jag åtta personer och en hund som fyller år. De flesta av personerna är nuvarande arbetskamrater till mig, vilket innebär dagliga tårtor eller andra godsaker på fikarasterna. :S

Min systerson Arvid gratulerades i helgen som gick, likaså föräldrarnas hund Milla. I min barndomskommun bor mina vännerna Ann-Helen och Ann-Sofie som fyller år idag (onsdag). Hoppas ni få en fin födelsedag. GRATTIS!!

På jobbet har vi Peter, Siv, Anders, Bengt och ännu en Anders. Varav en av dem (chefen) fyller jämt och ska firas både på fredag (öppet hus) OCH lördag.
Oj, oj, oj... hur ska man orka? När chefen bjuder till fest då är det verkligen FEST! Och vad det medför med vila dagen efter. Även de respektive är bjudna vilket ska bli roligt.

Hur kommer det sig att dem jag lär känna alltid fyller år när mina andra vänner redan gör det? Hmmm...
(Detsamma gäller i slutet av augusti. Fem personer som fyller inom loppet av fyra dagar, varav tre personer på samma datum den 20 augusti!)
Är detta för att testa min simultankapacitet?

Min eviga följeslagare

Med på mina promenader finns oftast min följeslagare... mp3-spelaren. Senast idag kom den till användning då jag gick hem från jobbet (5km) trots övertid. Skönt som tusan att halkan försvunnit... om än kanske bara tillfälligt.


314820-71

Fick den i julklapp ifjol och fyllde den till max inför sommaren. Sen dess har låtarna rullat om och om igen. Blandad repetoar och tack och lov inget skval a la Radio Rix eller Lugna Favoriter. På en disk om 1G ryms det massor av låtar men efter otal timmars spelande skulle det kännas trevligt att byta ut en del av låtarna till lite fräschare, bl a låtarna från min nya Springsteen skiva.

Pluggade den till datorns USB-port för att via Utforskaren snabbt och enkelt flytta musik fram och tillbaka. Precis som jag vill minnas att jag gjorde då jag fyllde den till bristningsgränsen i våras. Men njet!
Enligt utforskaren innehåller den 0 filer och 0 MB men försöker jag lyfta över en låt på den skriker den i stället "Minnet är fullt". Skumt som tusan...

Inget enkomt program och rätt anslutningssladd. Hrmpf...
Nu har det t o m gått så långt att jag slängt lystna blickar åt en ny! :S

After work, Kung Bore och besök hos "svärföräldrarna"

I fredags träffades jag sju av mina f d arbetskamrater på "after work". Jag kom strax innan Kent men lite efter de andra. De andra satt redan och åt, vilket jag helt hoppade över då jag fortfarande var mer än mätt. =)
Ett par glas rödvin och en liten öl var allt som slank ned under hela kvällen. 
Vi hann umgås desto mer. Speciellt roligt att få träffa Erika som inte varit med på ett tag. Åtta personer i två rader längs ett långbord gör det lite svårt att prata med alla, speciellt när jag satt längst ut på ena kanten. 
Man får vara tacksam att så många fortfarande ansluter trots att det är redan ett år sedan vår f d arbetsplats slog igen och för min del snart två år sedan jag böt jobb. Det blev en lugn och avslappnad kväll. 4,5 timme senare var det dags att tänka på refrängen och få träffa J igen som varit på annan ort nästan hela veckan. Helgen hade tagit sin början.

314820-69    314820-71    314820-70

Natten mellan lördagen och söndagen kom "Kung Bore" på besök. Ville inte tro mina ögon när jag och J vandrade hem från en vän i grannskapet. Även i morse låg ett par cm snö kvar. Fläckvist hala vägar. Emellanåt lite modd också.

314820-68

Efter en kort fika och presentutdelning (för missade födelsedagar och tack för skjutsar) hos min syster och hennes familj halkade vi oss iväg 8 mil för besök hos svärföräldrarna. Fotovisning, middag och däckbyte på den ena av bilarna hanns med. Sent på söndagskvällen är snön borta men dimman ligger tät över Luleå. Fläckvist är det väldigt halt ute. Nu får man passa sig så man inte halkar till så ryggen tar stryk. :S

Vart tog helgen vägen? Snart är det åter dags för en ny arbetsvecka...
Förhoppningsvis ska jag hinna ta tag i träningen på allvar igen.

Makalös 3-rätters affärslunch

Idag blev jag bjuden på en trerätters affärslunch som intogs på Restaurang Eden som har makalöst god mat. (Är sen tidigare helt såld på deras julbord.)
Helt i klass med Cook´s Krog som anses vara bäst i stan. (Minns att jag ratade
en middag på Cook´s i december ifjol... hur är man funtad egentligen?)

Menyn
Toast Eden med skagenröra och kräftstjärtar till förrätt
Oxílé i rödvinssås, vitlökscrème samt potatisklyftor till huvudrätt
Crème Brûlé med de rödaste hallonen till efterrätt
Till detta bjöds det vatten och ett glas av husets röda vin.

314820-61     314820-62     314820-63

Tyvärr rann lunchtimmen alldeles för fort iväg och vi var tvungna att lämna den fina gourmetrestaurangen med musiken spelandes i bakgrunden. Med mätta magar och glada leenden konstaterade vi bara att maten var helt fantastiskt underbar!!  Ännu flera timmar efteråt har jag svårt att tro att jag någonsin kommer att bli hungrig igen. :D

Rekommenderar verkligen denna restaurang om man vill unna sig lite extra. Tyvärr är det lätt att man glömmer denna pärla då den ligger lite avsides i stan men kockarna är de bästa!! Betyg: 5+

Övertid, föräldrar på besök och promenadrekord!

I veckan har det varit fullt upp sedan hemkomsten från resan. En del övertid på jobbet (man är inte ostraffat ledig) samtidigt som revisorn varit på  plats för revidering av bokslutet. Dessutom var föräldrarna på besök över en dag i veckan. Tack och lov hann jag träffa dem efter jobbet trots lite övertid... de har ju tyvärr alltid så bråttom hem. Roligt också att de hann förbi i min lägenhet. Det har ju hänt en del där sen de sist hade vägarna förbi. :)

Sen får man inte glömma bort att röra på sig också. I veckan slog jag mitt rekord i promenadsträcka... hela 12 km och dessutom i ett vettigt tempo! Ok, det gjorde aldrig ont i benen men 6 km/timmen är ändå skapligt... inget hasande i alla fall. Gissa om benen kändes som spagetti när jag väl nådde hemmet? Dessutom hade jag tagit med mig mp3-spelaren och tydligen dragit åt den lite väl hårt över armen, vilket medförde stasning och 25% större fingrar på högerhanden och svårigheter att knyta ihop handen efter två timmars promenad. Men det gick ju ned över natten.

Varför är det så svårt att klä sig rätt? Insåg rätt snabbt att jag hade klätt mig för mycket för att hålla igång. (Missbedömer visst kylan efter utlandsresan). Efter 30 min var jag tvungen att ta av mig en fleecejacka efter vägen. Gömde den lite diskret i en känd brevlåda som passerades. Ett nödvändigt drag som sen resulterade i ytterligare en tur med bilen för att plocka ihop efter mig. 
En nödvändig och väldigt skön promenad.

I morse var det kallgrader -5! Ännu ett nytt rekord under hösten... tyvärr inte av det trevligare slaget. Vintern är verkligt i antågande nu. I sydligare delar av landet har det t o m fallit snö i veckan! Brrr... nu är det verkligen kallt!

314820-60

Cypern 2-8 okt

Efter ynka fem timmar landade vi på Larnaca flygplats och ytterligare en drygt två timmar senare var vi incheckade på vårt hotell. Vi bodde i en delvis luft-
konditionerad tvårumslägenhet på "Christabelle Apts" rätt högt upp i Ayia Napa. En bit ifrån bargatan, på promenadavstånd till de bra tavernorna och ett par kilometer från stränderna. Med balkong mot poolområdet med bar, biljard och ett otal engelska fotbollsmatcher på storbildkärm.

30 grader i skuggan och 25 om natten. Luftfuktigheten var otroligt hög. Trots
27 grader i havet och 28 i poolarna (ja... vi provade olika poolområden) svalkade det då kroppsvärmen var HÖG efter en timme i solen eller efter 5 km promenad. Nissi Beach väster om Ayia Napa utsåg vi till den bästa stranden och Callisto semesterby i till bästa poolområdet.

314820-58Massor av sol och bad, god cypriotisk (grekisk) mat och dryck i måttliga mängder. Den inhemska ölen KEO föll i smaken gent-
emot rödvinet Othello (med samma tillverkare!).
Maträtter såsom muossaka, souvilaki, stifado, grekisk sallad,
m fl. Det gällde att passa på att byta lite i menyerna annars fick man t o m strips till omeletten. Så lätt blev den lunchen. :(


Det hann inte ens bli lite pinsamt när det blev diskussion om vårt rumsnummer på tavernan intill en av de våldgästade poolerna. Men vi blev serverade. :S

Lyckades hålla mig från att bränna mig i solen men åkte nog allt på en släng av solsting. Efter 45 minuters promenad i hettan utan vätska stannade jag plötsligt upp och började söka efter mina sandaler trots att de satt kvar på fötterna. :)
 314820-58

Vänstertrafik med högerregel... smaka på det. Något vi provade på när vi hyrde ett motorfordon och såg oss om lite på sydöstra delen av ön. Det gäller att ha huvudet på skaft när man kör åt "fel håll " i rondellerna och 
släpper fram de fordon man har längst ifrån sig i korsningarna. 
Spännande och roligt!


För cyprioterna är inget är omöjigt ... inte ens att "fixa ett körkort" då man glömt sitt hemma. En bokad båttur längs kusten fick vi ställa in... men så hade vi redan besökt stora delar på vår "mc-turné" såsom Kap Greco, "Aprodithe klyftan" och Konnosstranden. Fredagen var enda dagen på hela resan som moln visade sig. På väg upp till Fig Tree Bay möttes vi av en regnskur varpå vi gjorde en u-sväng och lämnade de enorma regndropparna bakom oss.

314820-59

Cyprioter och tidspassning hör absolut inte ihop. Det är förvånandsvärt hur väl vi drillats här uppe i norr med exakta tidspassningar och köande.  
Engelsmännen har jag inte så gott att säga om. Snacka om folk som lever rövare! Fanns även några på vårt hotell. :( Öronpropparna kom ibland till användning trots den annars lugna årstiden.

Vi provade på olika tavernor och maträtter varje kväll förutom sista kvällen då vi återvände till den bästa för avslutningsmiddagen. Räkcoctail med öl, örtkryddad oxfilé med potatisgratäng och ett glas av deras finaste röda vin.

På planet i bägge riktningarna kunde vi sitta med benen helt utsträckta framför oss då vi satt längst fram och hade därmed massor av plats (lite flyt).
Flygplansmaten serverades på hemvägen och bestod av en fralla och några skivor pålägg samt en liten fet grekisk yoghurt. Var det detta vi betalade 140 kr per skalle för? Drickan till fick man köpa utöver detta.

En vecka utan tidningar, datorer, tv och telefon. Visst fanns det att tillgå men jag kände inget behov eller lust. Det var skönt att släppa allt och bara vara.

314820-49Solupp- och nedgång på bara en halvtimme är läckert. Men framför allt kommer jag att sakna de ljuvligt varma kvällarna/nätterna med sen middag och shopping. För att inte tala om den underbara solen och när man så ljuvligt guppade med havsvågorna. Gillar även den fina bruna färgen man fick på köpet. Lååångt borta var då tidiga morgnar och jobb kan jag lova.

Efter några lättare förseningar landade vi åter på Lulea Airport igår eftermiddag. Väl hemma inser man att det trots allt är skönt att slippa sanden som är precis överallt och att kunna dricka vatten direkt ur kran.

Väskorna är uppackade. Nu återstår det bara att växla tillbaka de kontanter som blev över, då de cypriotiska punden försvinner vid årsskiftet för den europeiska euron.

Likaså krävs en sortering av alla härliga semesterbilder.

Jösses, vi kom oss iväg till slut

Då var vi åter i stan och till vardagen igen. Så skönt vi fick det till slut. Men jösses vilken konstig resstart det blev...

Strax innan kl sex morgonen efter var vi åter ute på flygplatsen och fick då beskedet att planet inte skulle lyfta förrän drygt fem timmar senare. Lagomt pigga och glada traskade vi då iväg till det närliggande hotellet ca 2-3 km bort för intag av frukost och slå bort lite tid. (Jag vägrade helt enkelt inta ställningarna på flygplatsstolarna och äta av maten i fiket ännu en gång.) 

När det så var dags för avfärd beordrade kaptenen extrakontroll (!) av planet då det stått en natt här uppe i norr (vilket bidrog till ytterligare en timmes extra fördröjning).
Men vi noterade allt besättningen på det närliggande hotellet och inte hade de bråttom vare sig till eller från frukosten. Och bussen som tog oss och de "inhysta" passagerarna till flygplatsen igen missade de också. Ingen som kunnat utföra denna extra service mellan kl 8 och 11 då avresan redan då skjutits en gång?

När vi äntligen satt incheckade i "gaten", redo att kliva på planet, kom så beskedet att maten som skulle serverats ombord var indragen då den också stått över natten och ingen hade haft möjlighet att ordna med ny sådan under förmiddagen! Givetvis för sent för att få i sig en lunch i fiket intill... då samtliga resenärer redan satt i "gaten".


314820-47
Många turer blev det innan vi äntligen kom oss iväg 21,5 timmar försenade. Visst försvann mycket av reslusten också i och med allt tjorv. Mer om resan i nästa inlägg.

Ännu en gång inser man hur viktig roll en fungerande (!) informatör har på en arbetsplats.

Förargliga dimma!

Sitter just nu hemma i soffan trots att vi skulle landat på Cypern vid denna tidpunkt! En förarglig dimma över stan bidrog till att planet från Cypern efter
30 min i luftrummet ovan stans landningsbana omdirigerades till Arlanda 100 mil bort! Därefter vidtog en evighetslång väntan...

Information kablades ut via högtalarna varannan timme. Ingen information kablades ut över nätet... bara att stanna på bänkarna på flygplatsen timme
efter timme och invänta det ena luddigare meddelandet efter det andra.

314820-48

Efter 8 dryga timmars sittande, halvliggande och liggande på flygplatsstolarna landade så äntligen det omdirigerade planet i stan efter en tripp via huvud-staden. Först då gick de ut med informationen att besättningen måste få
12 timmars vila (!) innan vårt plan kan lyfta tidigast tisdagmorgon kl 8.
Fanns det ingen som kunnat räkna ut detta lite tidigare??

Sitter alltså snopen hemma i soffan igen. Utan frukost i kyl och skafferi och med ägodelarna (inkl tandborsten) incheckade i tryggt förvar ute på flygplatsen. Ska strax sträcka ut våra kroppar i den egna härliga sängen för att förhoppningsvis fortsätta vår resa ute på stans flygplats tidigt i morgonbitti.

Då var vår första semesterdag avverkad. Hoppas att resten av resan blir betydligt trevligare om än något kortare.

RSS 2.0